door Roger Engelberts

1 mond

Bericht vanmorgen in #FD. Minister Carola Schouten en premier Mark Rutte weigeren verder te onderhandelen met het gezamenlijke Landbouw Collectief onder leiding van Aalt Dijkhuizen. Na 45 minuten stonden de partijen gisteren buiten.
Reden; de dreigende taal van Farmers Defence Force.
Want ‘’vleesbazen, voerboeren zuivelbobo’s bankiers en de gevestigde orde belangenbehartigers gaan stuk voor stuk bij Schouten langs om de sector als ‘’een Judas te verraden’’ en ‘’eenieder die de sector nu verraadt, zal dat weten’’. Inzicht geeft uitzicht:

Het gaat om het activistische protest versus de rest.
De publieke opinie wordt gevormd door dit verhaal in het gezaghebbende FD. Maar waar blijft het andere geluid? Waar zien we de ondernemende boer die stuurt op de volgende generatie, die leent de grond van zijn kinderen, die verduurzaamt, innoveert. Mijn ervaring; boeren willen wel veranderen maar niet veranderd worden. En dan moet er een wenkend perspectief tegenover staan. Gezond Boeren Verstand dus.

FDF praat niet namens alle boeren en tuinders, Het Landbouw Collectief wel.
Tuurlijk, FDF zet zaken op scherp en daardoor ontstaat ook beweging, maar ook FDF is niet representatief voor de hele sector. De activistische schreeuwer krijgt de meeste aandacht. Het gaat echter om activatie. Er zijn een heleboel boeren die zich niet identificeren met FDF. Scheer dus niet alle boeren over één kam. Het kan ook anders bewijst de AGRACTIE https://agractie.nl/ onder leiding van Bart Kemps. Winnaar van de Issue-award 2020. Zij starten veel initiatieven om boer en burger samen te brengen en doen ook mee in het debat rondom de landbouwkwestie.

De retoriek en heldhaftige taal van FDF mag een toontje lager.
Tuurlijk boeren zijn het zat. En willen nu eindelijk ook eens een geluid horen namens hen en voor hen. Punt is echter dat de context rond die boer alleen maar bevestigt dat ze goed bezig zijn inclusief de aandachtstrekkers naar Den Haag in oktober. De dierenarts, inseminator, voer voorlichter, allemaal eten ze mee en zijn ze het eens met het feit dat er teveel gevraagd wordt van de boer. Een ander geluid is nagenoeg niet te horen. Maar praat eens met mensen in de stad. Wederzijds begrip. Probeer eerst te begrijpen dan begrepen te worden in de stad die Nederland is, waarbij wij boeren in een glazen huis. En er is sinds oktober veel gebeurd. De oprichting van een Politieke partij BoerBurgerBeweging, diverse demonstraties die ook goodwill hebben opgeleverd, maar pas op voor te grote woorden. Het draagvlak in het stedelijke gebied t.o.v. de veehouderij is dun.

Timing = Everything.
Morgen komt het kabinet met een plan van aanpak inclusief miljoenen naar buiten om de landbouw te helpen naar een oplossing. Er wordt nu minstens 350 miljoen euro vrijgespeeld voor de landbouw; Opkoop van bedrijven nabij Natura 2000 gebieden (natuurlijk, daar koop je niet heel veel bedrijven voor uit) en een spoor van technische maatregelen om de stikstof uitstoot drastisch te verminderen. Ook de overtekening van meer dan 500 varkensboeren voor de warme sanering van de varkenshouderij zegt al veel, wetende dat Schouten overweegt om bovenop de 200 miljoen extra budget vrij te maken voor opkoop van varkenshouders. In plaats van de brug te slaan en er uit te halen wat erin zit, wil FDF tijd kopen voor de uitslag van de stikstof cijfers op 20 februari. Die cijfers zullen stof zijn voor nieuwe acties. Dat is dan wel te laat, het kabinet heeft dan zijn aanpak gepresenteerd.

Mijn vurige wens is dat de rijen gesloten blijven, dat het Landbouw Collectief met één mond praat en dat het geheel aan maatregelen niet in de knop gebroken wordt. Dat het imago van de boer geen verdere deuken oploopt. Een goed imago – je beste amigo - komt te voet en gaat per John Deere. 

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.