door Roger Engelberts

13e Co-Sessie MRSA, ESBL, waardering voor lezing Kluytmans

 De 13e Co-Sessie, een ongeluksgetal? Zeker niet, er was zoveel belangstelling voor deze sessie met absolute autoriteit op het gebied van MRSA Jan Kluytmans op 26 januari dat we vanuit onze gangbare locatie ‘Bij Koos’ moesten uitwijken naar de Vlaamse Langsdeelschuur uit 1640. Normaal zijn er 30 plaatsen te vergeven, we hebben echter vanwege de overweldigende belangstelling iedereen een plaats willen geven. Want het thema is relevant en de sense of urgency groeit. Met circa 60 gasten, toppers uit de landbouw en humane farmacie was de 13e Co-Sessie een succes. Jan Kluytmans hield een inhoudelijk sterk betoog en bouwde zijn presentatie slim op. Bruggenbouwer Kluytmans oordeelde of veroordeelde niet maar zocht de dialoog. Zijn verhaal nodigde uit. Het issue blijft hot en de discussie in de farmacie, zowel humaan als veterinair wordt blijvend gevoed. ,,Voor wederzijdse zorg en wederzijds begrip, met respect voor elkaars standpunten zullen we stappen moeten zetten,’’ aldus debatleider Roger Engelberts.

De gevreesde MRSA-bacterie is aan een gestage opmars bezig. In Nederland zijn zo’n 40% van alle MRSA besmettingen diergerelateerd (LA-MRSA). Niet alleen veehouders en hun gezinsleden vallen ten prooi aan een besmetting. Steeds vaker zien we de bacterie ook opduiken bij mensen die niet met dieren in contact komen. LA-MRSA wordt inmiddels over de hele wereld gevonden. De situatie in Nederlandse ziekenhuizen lijkt nu nog onder controle maar uit Frankrijk komen berichten dat een nieuwe variant steeds vaker tot ernstige infecties leidt.
Daarnaast neemt ook ESBL toe. Op dit moment is ruim 10% van de bevolking besmet en dat komt voor een belangrijk deel door de uitgebreide aanwezigheid in de voedselketen. De allesbepalende factor voor deze resistentie problematiek is het grootschalige antibiotica gebruik. “We gebruiken vele malen meer antibiotica bij dieren dan bij de mens, terwijl het overgrote deel van het gebruik bij dieren overbodig is. De voorgestelde 50% reductie van antibiotica is een goed begin”, vindt Jan Kluytmans, die aangeeft dat sinds 2009 het totale gebruik in de veehouderij is gedaald met de hoeveelheid die jaarlijks humaan wordt toegepast. Maar dat is volgens de gerenommeerde arts-microbioloog, hoogleraar medische microbiologie te weinig. “We moeten echt toe naar een fractie van het huidige antibioticagebruik om het groeiende aandeel van LA-MRSA en ESBL de kop in te drukken”, aldus Kluytmans, die inzicht gaf in unieke cijfers over verspreiding van diergerelateerde MRSA.
 

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.