door Fabienne van Grunsven

17 smoesjes

In 2030 is de wereld een droomwereld. Extreme armoede, ongelijkheid en klimaatverandering zijn keihard aangepakt. Dat spraken 193 landen in 2015 met elkaar af. Ze formuleerden daarvoor de Sustainable Development Goals (SDG’s). Komt er nog wat van? Wie is ‘de wereld’? En waarom doe ik niks?

Gaan we doen! Zijn we vóór! Drie jaar geleden zetten landen wereldwijd een krabbel onder de mondiale afspraken om te investeren in gezondheid en welzijn, innovatie en duurzame infrastructuur, economische groei, veilige en duurzame steden, duurzame consumptie en productie: 17 Sustainable Development Goals.

Succesfactor voor verandering
Maar komt verandering eigenlijk wel door top-down doelstellingen van bovenaf? Bieden bestaande systemen ruimte voor verandering? Ik vraag het me af. Waar ik zeker van ben? De kracht van samen. De power van bottom-up. Niet alleen mooie woorden. Het verschil maken door te DOEN.

Ja maar,

 • Waarom zou ik minder vlees eten? Als ik het niet eet, doet een ander het wel.
 • Dat vliegtuig stijgt wel op hoor, met of zonder mij er in.
 • Waarom een restje bewaren? Het kost toch bijna niets?!
 • Ik betegel mijn hele tuin, lekker makkelijk in onderhoud.
 • Vrijwilligerswerk? Ik heb het al druk genoeg met mezelf.
 • Ik ga naar Primark, lekker goedkoop.
 • Biologisch eten? Veel te duur!
 • Net alsof ik in mijn eentje het verschil kan maken?
   

100-en excuusjes om er niet aan te hoeven geloven. Om jezelf ervan te overtuigen dat jouw handelen een druppel op de gloeiende plaat is. Zolang we dat blijven doen, komen we geen stap verder. Zelf doe ik er heus ook wel aan mee hoor. Te druk. Geen tijd om lokaal in te kopen. Geen tijd om vers te koken. Te lui om te fietsen. Met de auto gaan is sneller en ik ben heel druk. Het moet snel, sneller, snelst. Maar… sta eens stil bij de kansen om je heen.

Wie is ‘de wereld?’
Een betere wereld, daar zijn we met zijn allen, 7 miljard and counting, samen verantwoordelijk voor. Die 17 doelen bereiken we pas als we onze kop uit het zand halen. Onszelf ervan doordringen dat ons handelen wel degelijk effect heeft. Én dat je het niet alleen hoeft te doen. Want 1+1=3.

VerANDERing begint bij jezelf. Hoe ga jij je ontwIKkelen?
Fabiënne van Grunsven
 

Pssst…:

 • Probeer het eens. Plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke eiwitten. Je zult merken dat je lang niet altijd vlees nodig hebt. Vele bedrijven en organisaties hebben de handen ineen geslagen voor gaat een versnelling van de eiwittransitie binnen de maatschappelijke beweging Green Protein Alliance.
 • Pak de fiets. Goed voor jezelf, je omgeving én je portemonnee. Bijdragen aan een goed doel door te fietsen? Doe mee met BIG Challenge!
 • Neem een drinkfles mee in plaats van 20.000 flesjes kopen onderweg. Ken je Retulp al? 
 • Maak eens een wandeling met een bewoner van een verzorgingstehuis om de hoek, gewoon omdat het kan! Weet je niet hoe? Kijk hier eens.
 • Doorbreek de traditionele rolverdeling in je huishouden, doe eens gek! Zet jij de wasmachine even aan?

Ook geschreven door Fabienne van Grunsven:

> Imagro op inspiratiesafari

Deel dit bericht

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.