door Roger Engelberts

20 Kip Caravans

Vijf sociale ondernemingen krijgen in Brabant financiële steun om te groeien en hun bedrijfsmodel op meerdere plekken uit te rollen.

Eén van die ondernemers is Peter van Agt met zijn FladderFarm. Op initiatief van de provincie hebben drie investeerders één miljoen euro in een buitenboordpot gedaan. De tijden veranderen. Oranje Fonds, Stichting Doen en Rabobank Foundation vinden het belangrijker dat de bedrijven die ze financieren over twee jaar de gewenste maatschappelijke waarde hebben behaald i.p.v. dat ze winstgevend zijn.

De beloning: als de bedrijfjes écht op eigen benen staan krijgen ze hun geld met een bescheiden rendement terugbetaald. De provincie lijkt met dit Brabant Outcomes Fund dorpen en steden te willen helpen die steeds meer moeite hebben - door de overheveling van maatschappelijke Rijkstaken - hun kas kloppend te houden. Verantwoordelijk gedeputeerde Henri Swinkels ziet het als "Niet met mensen geld verdienen maar met geld waarde creëren. Een goed idee moet langs teveel loketten, waardoor ontluikend ondernemerschap wordt gefrustreerd. Het is mijn nadrukkelijke bedoeling tegelijkertijd de verkokering binnen de overheid aan te pakken.’’

Kippenboer Peter van Agt wilde zijn kinderen – die geen pluimveehouder wilden worden maar iets betekenisvols wilden doen – aan zich binden. Hij investeerde een ton in de verplaatsbare Kip Caravans, waarmee hij kippen houdt in sta-caravans op Brabants Landschap. U hoort het goed. De kippen gaan op vakantie in hun eigen gebied. 15 hulpboeren rapen de eitjes. Hij wil naar 20 tot 40 Kip Caravans.

Vernieuwing of innovatie wordt vaak met hoongelach verwelkomt. Maar… ook ASML zou er nooit zijn gekomen zonder subsidie. Nu de klandizie nog voor de Kippen van Van Agt.

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.