door Roger Engelberts

AgriMeetsDesign = succes op Dutch Design Week

Imagro gooide in het FARM: LAB hoge ogen tijdens Agri meets Design dat in het kader van de Dutch Design Week plaatsvond in Eindhoven. Agrariërs en creatieven gingen daarbij onder begeleiding van LEI Wageningen-UR collega’s en Imagro op zoek naar nieuwe verdienmodellen in de landbouw en visserij. Een business innovation approach. Multidisciplinaire teams werkten de hele dag aan een vraagstuk, waarna een professionele jury in een Dragon’s Den de winnaar op het podium hees. Imagro-collega Eric Lamers won samen met zijn team gefaciliteerd door Harry Kortstee met een vernieuwend concept voor melkveehouder Rob Denissen in het Brabantse Heukelom bij Oisterwijk.  
De dag stond onder leiding van dagvoorzitter Roger Engelberts die tevens een inspirerende lezing gaf over de tijdgeest en hoofdtrends in de samenleving. In de jury van de Dragon’s Den zetelden Martijn Paulen (directeur Capital D - www.capitald.nl ), Coos Cardol (ZLTO - www.zlto.nl ), Corine Fleuren (ondernemer, Minitree - www.minitree.nl  en tevens juryvoorzitter), Roel Schutten (5–sterren regio - www.5nob.nl ), Cees Hoogendoorn (Syntens - www.syntens.nl ) en Kim Knijff (Provincie Brabant - www.brabant.nl ).
 
Het winnende team ontwikkelde samen met melkveehouder Rob Denissen een verdienmodel op basis van het principe ‘delen is vermenigvuldigen’. Juryvoorzitster Corine Fleuren sprak over een zeer innovatief concept met veel lef. Een vernieuwende bedrijfsvoering waarbij de ondernemer ambassadeurs creëert voor zijn bedrijf. Winnend ondernemer Rob Denissen vertelt op de website van Agri meets Design over het idee: “Ik wil geen 200 koeien, maar ik wil wel een inkomen.” Ik heb op mijn boederij veel te bieden qua ruimte en grondstoffen, denk hierbij aan de stallen, koeien, melk, mest en klimaat etc. Ik wil graag een community van bedrijvigheid op mijn bedrijf. Bijvoorbeeld mensen die nieuwe producten maken van bijvoorbeeld mijn melk, champignons kweken op mijn terrein of iets met energieproductie doen. Ze kunnen zelfs meefinancieren of mede eigenaar worden. Ik wil een circulaire economie op onze boerderij door verbindingen aan te gaan. Deze producten kunnen we vervolgens weer afzetten in het lokale bedrijfsleven. Ik wil aan de slag met deze community van bedrijvigheid onder de noemer: "Zij aan zij op onze boerderij.”
 
Andere nieuwe verdienmodellen werden tijdens Agri meets Design ontwikkeld voor zuivelproducent De Natuurhoeve en Katwijk III visser Rems Cramer. De Natuurhoeve heeft een idee om met een innovatieve yoghurtbar de boer op te gaan waarbij de consument zelf verse yoghurt tapt. Visser Rems Cramer wil mensen met dezelfde passie opsporen en de liefde voor vis overbrengen aan de consument via bijvoorbeeld kookseminars op de kade en bij de viswinkels. Met het Dutch Designen en ontwikkelen van een simpel viskookplaatje, een bananendoos en een goede pan kunnen mensen het vervolgens ook makkelijker bereiden. Op z’n Klootwijks aan zee. Visser Cramer wil emotie koppelen aan zijn vergeten vis als wijting en schar en daarmee de gunfactor en funfactor verhogen welke uitmondt in een meerwaarde. 
 

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.