door Roger Engelberts

Agristad Award uitgereikt

Agristad koppelt de agribusiness aan de creatieve industrie en is een initiatief van Arvalis en Imagro. Het idee achter Agristad is simpel maar zeer doeltreffend gebleken. Op 29 won agri-ondernemer Twan Claessens met zijn idee ‘Best Bites’, een innovatieve eiwitfarm, de eerste Agristad Award. Lees hieronder het persbericht.

 

Innovatieve eiwitfarm wint Agristad Award
Agristad koppelt agribusiness aan creatieve industrie

Agri-ondernemer Twan Claessens heeft met zijn idee ‘Best Bites’, een innovatieve eiwitfarm, de eerste Agristad Award gewonnen. Claessens, varkenshouder in Noord Limburg, presenteerde tijdens de finale van Agristad afgelopen donderdag in de Villa Flora een vernieuwend concept voor duurzame en efficiënte eiwitproductie. In de ‘smaaktest ter plekke’ kozen zowel jury als aanwezigen unaniem voor het nieuwe product. Met een cheque van vijfduizend euro op zak maakt de winnaar van Agristad een vliegende start.

Agristad koppelt de agribusiness aan de creatieve industrie en is een initiatief van Arvalis en communicatiebureau Imagro. Het idee achter Agristad is simpel maar zeer doeltreffend gebleken. Mede-initiatiefnemer Roger Engelberts van Imagro over het project: “Kansrijke ideeën en innovaties ontstaan door toevallige ontmoetingen en nieuwe combinaties tussen twee sectoren. Arvalis en Imagro hebben in het project deze toevallige ontmoeting gereguleerd door de agrisector en de creatieve industrie intensief te laten samenwerken. In een pressure-cooker van een maand leverden 5 ondernemende agrariërs mini businesscases die haalbaar en betaalbaar zijn. Puike prestatie.’’ 

Uit de kruisbestuiving tussen de creatieve klasse en ondernemend platteland ontstonden 10 nieuwe concepten. Gedurende het proces is uiteindelijk gekozen om de 5 meest kansrijke ideeën verder uit te werken. Naast het winnende idee werden er onder andere concepten ontwikkeld rondom het Pieterpad, een virtueel bedrijfsbezoek aan een varkensbedrijf met hoge gezondheidstatus, en voedselpakketten afgestemd op jouw eigen lijfsprofiel. Mede-initiatiefnemer Raymond Nolet van Arvalis is enthousiast over de verbinding tussen stad en platteland: “Een mooi voorbeeld van een innovatief idee was bijvoorbeeld RoofLIFE. Dat brengt het platteland letterlijk naar de daken van de stad door een modulair systeem van natuurlijke dakbekleding te presenteren. De Ecologische HoofdStructuur wordt hiermee over de stad getrokken met alle voordelen rond fijnstofopname, en biodiversiteit en gezondheidsbevordering van dien. De echte kantoortuin! Het onderscheid tussen stad en platteland lijkt hiermee zelfs te verdwijnen.”

Afgelopen week vond in Villa Flora de slotbijeenkomst plaats van het project Agristad. Een vakkundige jury, bestaande uit gedeputeerde Patrick van der Broeck, Wouter Keij van het Greenport Venlo Innovation Center en Jan Janssen van Vitelia, koos het winnende concept. Onderscheidend vermogen, haalbaarheid en motivatie waren daarbij enkele criteria. Het winnende idee zal gedurende het jaar 2012 verder worden uitgewerkt en gevolgd. De initiatiefnemers Imagro en Arvalis gaan de werkwijze van Agristad, de ontmoeting van twee werelden, verder opschalen met nieuwe groepen.

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.