door Elvi van Wijk

"Bedankt Adam. De beurt is aan Eva"

“De afgelopen eeuwen is de beschaving gedomineerd door een masculiene kijk op dingen. Dit resulteerde in een periode van veroveren en pakken wat je pakken kunt. Met alle destructieve gevolgen van dien. Vanaf nu moeten feminiene waarden als bewaren, behoeden en behouden centraal staan. En met een beetje goede wil werken ze samen, want de tijd van tegenstellingen is voorbij.” Aldus Herman Wijffels, econoom, CDA-politicus, bankier en bestuurder. Bij Imagro noemen we dat ‘Power and Love’.

Het gaat Wijffels niet zozeer om mannen versus vrouwen, maar om masculien versus feminien. “Er zijn grofweg twee fundamentele krachten werkzaam in het universum. De ene kracht is gericht op groei en expansie. De andere op vormgeving, conservering en begrenzing. De eerste zou je als masculien kunnen omschrijven, de tweede als feminien. Over het algemeen zijn vrouwen feminiener dan mannen.”

Materiele vooruitgang

Volgens Wijffels hebben sinds de Verlichting masculiene krachten voor veel materiele voortgang gezorgd. “Zonder omzien is, vooral sinds de Industriële Revolutie, alles gebruikt wat in de aarde zat. Waar het aan heeft ontbroken is aandacht voor het onderhouden en zorgen voor de aarde. Vanaf nu mogen mannen best een beetje dimmen. Want het herstel van het draagvlak van de aarde moet op alle terreinen leidend zijn en daar heb je de volle inzet van feminiene waarden voor nodig, Je zou kunnen zeggen: Adam wordt bedankt. De beurt is aan Eva.”

Ideale verhouding

In de natuur vind je de ideale verhouding tussen die twee krachten terug in de gulden snede, een wiskundige verhouding. Wijffels: “De vrouwelijke, vormgevende kracht moet groter zijn dan de mannelijke, initiërende groeikracht: anders barst de bloem, plant, schelp, wat dan ook, uit zijn voegen.” Wijffels is dan ook bijvoorbeeld een voorstander van positieve discriminatie van vrouwen op de arbeidsmarkt.

Power & Love

Bij Imagro hebben we nét een vergelijkbare heroriëntatie achter de rug. Eind 2019 kozen directeur en eigenaar Roger Engelberts en operationeel directeur Judith van Heck voor een hernieuwde balans tussen ambitie en snelheid, strategie en creatie, kracht en liefde. Power & Love noemen we dat. Power is wat ons betreft target- en resultaatgedreven en draait om presteren en rebelleren. Love staat voor relatie- en vertrouwengedreven, loyaal, holistisch en integraal. Power leidt tot het vrijkomen van dopamine en endorfine, twee van de ‘happy chemicals’ en stofjes die je ook aanmaakt bij sporten en liefde. Bij Love komen oxytocine en serotonine vrij, ofwel het knuffel- gelukshormoon.  

Compassie naar elkaar

Overal strijden Power & Love om voorrang. In de politiek. In de media. In jouw relatie. In ons lijf. En bij Imagro. Roger Engelberts: “Dankzij de gekozen balans tussen Power & Love hebben we Imagro door een existentiële corona crisis geleid. We zijn als team apetrots op het feit dat we met adaptief vermogen, strijdvaardigheid, solidariteit en clubgevoel Imagro als team samen naar de overkant weten te brengen. Daar is kracht voor nodig; bij tegenwind gaan de vliegers hoger. Maar daar komt ook liefde bij kijken, bijvoorbeeld in de vorm van  compassie naar elkaar en naar het team. En ja, dan is het mooi om in de herfst van 2020 te kunnen constateren dat in ons bureau, met 26 vrouwen en 11 mannen, de feminiene waarden zegevieren. We zijn er nog niet, maar ons gevoel overwint deze crisis.”
 

Geschreven door Elvi van Wijk, communicatieadviseur, projectmanager en tekstschrijver bij Imagro.


Bronnen:

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.