25 januari 2021

Bedrijvencluster ontwikkelt strategie om Nederlandse tuinbouwsector in China goed te positioneren

Een cluster van bedrijven richt zich, samen met de Nederlandse overheid en kennisinstellingen, op een lange termijnaanpak om in China nieuwe vormen van samenwerking te ontwikkelen. Onder leiding van Dutch Greenhouse Delta (DGD) en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wordt de komende drie jaar, onder de noemer Partners for International Business, gewerkt aan activiteiten en programma’s

Vers, gezond en veilig voedsel

De behoefte aan vers en veilig voedsel groeit sterk in China. Tegelijkertijd neemt ook de bereidheid om te betalen voor kwaliteit en gemak toe. Daarnaast kampt de Chinese landbouwsector met meerdere duurzaamheidsproblemen. Deze ontwikkelingen bieden kansen voor de Nederlandse tuinbouwsector om leidend te zijn in de export van kennis, techniek, diensten en concepten naar China. De Nederlandse tuinbouw kan een significante bijdrage leveren om China meer zelfvoorzienend te maken op het gebied van vers, gezond, veilig en betaalbaar voedsel.
 

Partners for International Business

Het tuinbouwcluster rolt de strategie uit onder de vlag van een zogeheten PIB-convenant, waar formeel groen licht voor is gegeven door de RVO. PIB staat voor Partners for International Business en is een programma waarmee Nederlandse bedrijven in een publiek- private samenwerking hun internationale ambities kunnen realiseren. Het doel van de PIB is de Nederlandse glastuinbouwsector in China te positioneren als dé expert voor het ontwikkelen en implementeren van integrale en duurzame hightech glastuinbouw-agroparken nabij grootstedelijke gebieden.

De deelnemende bedrijven in deze PIB zijn; KuiperCompagnons, LANS Groep, Kenlog, BASF Vegetable Seeds, Kubo, HX Agriculture, Codema, Ridder Group, Svensson en Imagro. De deelnemende kennisinstellingen zijn: Lentiz onderwijsgroep en Hogeschool Inholland.

Door de krachtenbundeling van tuinbouwbedrijven, de Nederlandse overheid en kennisinstellingen, kan de sector zich sterker presenteren dan individuele partijen. Het gaat met name om de ontwikkeling en aanleg van integrale en duurzame maatwerkoplossingen (glastuinbouw agroparken), nabij grootstedelijke centra in China. 
 

Meer weten?

Voor meer informatie over het PIB-programma, bezoek de website van RVO of neem contact op met Eric Egberts, CEO Dutch Greenhouse Delta.

Deel dit bericht

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.

  •  *
  •