door Roger Engelberts

Beste Marit en Frits,

Roger Engelberts schrijft in zijn eerste column voor het KASmagazine over de supermarkt van de toekomst. Vannacht droomde ik over UHFO’s. Unique Healthy Food Organisations. In normaal Nederlands: gezondheidscentra. Blauwe (AH) en gele (Jumbo). Waar teler en retailer tikkertje spelen. In de binnenkant van mijn ogen is de supermarkt van de toekomst hét nieuwe gezondheidscentrum. Waar het fysieke en mentale gestel kan bijtanken. Naast fysiotherapie, leefstijlcoach, sportschool, maak je hier op basis van jouw persoonlijke DNA-profiel en jouw door diëtist of arts voorgeschreven recept de lekkere gezonde keuze. Van pillen naar planten. Blauw x Geel = Groen. De Groene apotheek, de farm-acie (what’s in the name).

In welke maatschappij waar je wordt doodgegooid met pillen leven wij eigenlijk? Pillen doen aan symptoombestrijding. Planten vormen een bronmaatregel. We zijn de weg danig kwijtgeraakt in een tijdperk waarbij de zorgkosten voor 2030 verdubbelen naar 150 miljard euro. Nederland eet zich ziek. We eten volume en vulling, in plaats van vezels en voedingswaarde. Vier van de acht duurste ziekten zijn voeding gerelateerd. Voedsel degraderen we tot ‘kostenpost’ en ziekmaker. Dat terwijl voedsel een ‘opbrengstenpost’ en betermaker kan zijn. Wij mensen hebben een digestief systeem wat ontworpen is om feilloos groenten en fruit te verteren.

Onze grootmoeders wisten de oplossing al: meer bewegen, gezonder maken van (bewerkt) voedsel en meer consumeren van water, groente en fruit. Marit en Frits, als we de medicijnkast inruilen voor een koelkast vol lekkere en gezonde producten breekt er vanuit Zaandam en Veghel voor de gemarginaliseerde tuinbouw een gouden eeuw aan. Win win. Het scheelt Vadertje Staat miljarden, én… jullie marge op vers is de hoogste van alle categorieën. Pak deze droom voor UHFO’s op. Vers: het nieuwste recept op herhaling.

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.