door Roger Engelberts

Biodiversiteit is (g)een Bijzaak!

Biodiversiteit is als de Toren van Jenga. Hij staat al op scherp en hij staat al scheef. Maar als je het laatste blokje er uittrekt, dan is het verloren! We zijn vlakbij dat moment. Bio Divers iteit. Hoe vollediger de ecologie, hoe beter de natuur, wereld en mens functioneren. Hoe minder volledig, hoe meer mankementen. Hoe minder biodiversiteit, hoe meer rampen, virusuitbraken en hoe meer onbalans in ons natuurlijke systeem. De natuur heeft alle antwoorden al gevonden. Kijk naar de lessen van Biomimicry (de wetenschap die in de natuur op zoek gaat naar inspiratie voor nieuwe uitvindingen). De werking van spinnenrag voor extreem sterke verbindingen. De snavel van de IJsvogel als de punt van een Japanse kogeltrein. Een ondergrondse mierenhoop die als metrokaart voor een stad dienst kan doen.

Airbags
De natuur is robuust, kent geen afval, heeft natuurlijke airbags en kan dus tegen een stootje. Wij mensen zijn eerder een probleem dan een oplossing voor dit systeem. We leven in een kunstmatige bubbel, zijn disconnected van de natuur die ooit leidend was. Wij negeren de integrale ecologie en dat leidt tot enkelvoudige, grote problemen. Bij een afnemende biodiversiteit ontstaan er gaten in onze volhoudbaarheid.

De cijfers in achteruitgang van onze biodiversiteit zijn dramatisch. Sinds 1996 zitten we op 60% soortenverlies van onze fauna in Nederland. In de flora is het vergelijkbaar of erger, zeker door de alsmaar stijgende stikstof- en zwaveluitstoot sinds de jaren ‘70.

Eikenprocessierups
Het verlies aan biodiversiteit heeft te maken met de aanpak van insecten‘’plagen’’ en een gebrek aan diversiteit in gewassen. Er is geen breed en langdurig aanbod van nectar en pollen waardoor plagen ernstiger worden. Één van de bekendste maatschappelijke uitdagingen, ontstaan door een gebrek aan biodiversiteit, is de massale opkomst en daarmee maatschappelijke jeuk jegens de eikenprocessierups.

De klassieke reactie is meer gif, meer spuiten en wegzuigen. Maar dat is de end of pipe techniek. Beter is ’t om te kijken hoe het kan dat deze rups zo exponentieel groeit. En wat blijkt; normaal regelt moedertje natuur het zo dat wanneer het aantal predatiesoorten stijgt, ook het aantal predatoren stijgt. Laat dat nu niet het geval zijn bij de eikenprocessierups. En dat heeft op zijn beurt weer te maken met het feit dat de predatoren voor, tijdens en na de opkomst van deze rups te weinig voedsel (nectar en pollen) hebben.

Keihard nodig
Het pleidooi is dus: meer biodiversiteit, meer en langere voedsel-, pollen-, en nectarvoorziening door een breder aanbod van planten en insecten en dieren. Is dat nodig? Ja, keihard nodig! Waarom? Laatst hoorde ik een ernstige, maar reële, vergelijking van de biodiversiteit met de stikstofspuitende vliegtuigindustrie. Het is niet erg als er een schroefje uit een vliegtuig valt, dat kan best lang goed gaan. Maar als je weet dat er elke dag een schroefje uitvalt, wanneer komt dan het moment dat je er niet meer in durft te stappen? Bio divers iteit: noodzakelijk voor alles wat leeft. We lenen de natuur van onze kinderen. En ja… de toekomst van biodiversiteit heeft haast.

Roger Engelberts

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.