door Roger Engelberts

Blote Billen in een Zee van Plastic

Ik droomde dat heel Brabant weer trots was op Het Varken. U weet wel, die omnivoor welke klapzand in decennia omwroette naar vruchtbare grond, welvaart en welzijn. Maar het tij zat tegen in mijn droom. De consument haakte af. De consumptie kromp jaarlijks. Daar waar de bakkerijwereld innoveerde in patisserie en banket, was de vitrine in de slagerijwereld blijven hangen op de slavink van 1960. In supermarkten zag je verpakt vlees als Blote Billen in een Zee van Plastic. De stad zag het eerder dan het platteland.

Ik droomde dat het varken door de creatieve klasse weer op een voetstuk werd gezet. Zij bombardeerden Het Vérken tot centraal retro-thema voor de Dutch Design Week 2018. Designers, nerds en beelddenkers brachten een ode aan verleden, heden en toekomst. De verandering kwam in 2017 – net als bij de plofkip in 2012 – van buiten. Brabantse outsiders openden de aanval met een smaakcompetitie rondom de allerlekkerste, meest duurzame en welzijnsvriendelijke pootham van Europa. Uit die wedstrijd zijn alleen maar winnaars gekomen. Een voorbeeldje? Exquise exclusieve PeelPootHam die smelt op de tong. Met noten- of truffel-smaak zo u belieft. Varkenshouders en insiders openden de ogen. Zij zagen in dat ze geen varkens produceerden maar prachtvoedsel met waarde(n).

Dat was het begin van de tombola van technische naar sociale innovatie. Ondernemers gingen ondernemen in een glazen stal. Iedereen wilde het Peelvarken zo graag hebben, dat het oeroude varken het nieuwe embleem is geworden voor Brabant Innovatie. Het varken als ikoon van de Dutch Agro Food Week 2017 en de European Region of Gastronomy 2018. Brabant, De Peel in het bijzonder koos om gekozen te worden. Zag dat niet kiezen verliezen betekende. Kostprijsleiderschap was de doodlopende weg. Woorden als vierkantsverwaarding en schaalvergroting zijn uit het vocabulaire van deze nieuwe varkenshoeders die werken met crowdfarming en crowdbutching. Alle delen van het varken gaan nu in de lekkerste Peelworst gecombineerd met noten, geitenkaas of paprika. Nieuwe combinaties droge worst voor 8,- per pond in de kortste keten van Nederland.  

Begin 2017 kwamen ’s werelds beste koks Ferran Adria van El Bully en René Redzepi van Noma hun licht opsteken hoe nu die typische notensmaak 100 % natuurlijk in de ham is gekomen. En geloof het of niet, de boeren van het Spaanse eiland Iberico lopen nu stage bij John van Paassen. De Peelraamstelling is omgebogen naar een multifunctioneel gebied met 4.000 varkens die lopen onder kastanje- hazelnoot- en walnootbomen. Fietsers betalen dag-arrangementen, je kunt er worst case workshops volgen en go nuts ham van de Peelrandbreuk proeven. Koppel emotie en beleving aan een product en toegevoegde waarde valt je toe. Ik werd wakker met een glimlach; was waarlijk trots op het vérken.

 

Roger Engelberts

Directeur Imagro

Lector Co-creatief Ondernemerschap HAS Hogeschool

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.