door Annet Kersten

Bruistablet voor betere concepten voor jouw organisatie in 2023!

Een sterk concept ontwikkelen begint niet bij een creatieve geest, maar bij het probleem. Het probleem? Juist! De meeste mensen denken bij concept ontwikkeling liever direct in oplossingen dan in problemen. Het klopt dat je dan sneller bij het creatieve proces komt. Maar zijn deze snelle ideeën wel effectiever en krachtiger? En raken we de kern wel als we direct denken in oplossingen? Ik daag jou in een meertrapsraket van 4 stappen uit om op een andere manier te kijken naar concept ontwikkeling.  

Stap 1: Schrijf je vraagstuk op papier.


Wat is je vraag, wie zijn je doelgroepen en wat wil je bereiken.   

  • Tip: doe dit met pen en papier en maak visualisaties van je vraagstuk. 
     

Maak daarna een korte analyse van het probleem binnen je vraagstuk. Kort maar krachtig.
Dit doe je door:

  • De onderdelen uit je vraagstuk te markeren die niet helder zijn. Maak onderzoeksvragen en doe field/desk research om input te verzamelen.
  • Welke valkuilen heeft jouw organisatie op dit vraagstuk?
  • Welke sterkten heeft jouw organisatie op dit vraagstuk?
  • Wat zijn de bedreigingen? En kun je die in deze fasen al ondervangen?
    • Mensen
    • Overheid
    • Concurrentie
    • Relaties
  • Omschrijf waarom je antwoord wilt op dit vraagstuk.

Is dit gelukt? Schrijf vervolgens de essentie van de problemen op. Welke belangrijke inzichten zijn ontstaan? Maak een samenvatting van de kern van je probleem waarop je antwoord wil krijgen.   

Omschrijf je vraagstuk opnieuw én stel randvoorwaarden op.
Herformuleer je vraagstuk door de vraag scherper te stellen of misschien is je vraagstuk door de analyse wel veranderd? Stel daarna randvoorwaarden op waaraan je oplossing moet voldoen. De randvoorwaarden zijn gebaseerd op problemen die je hiervoor tot de kern hebt omschreven.  

Stap 2: Brainstormen

 

Voorbereidingen
Een goede voorbereiding is het halve werk. Stel een duidelijke draaiboek op die start met een creatieve startvraag. Dit is de uitgangspositie van de brainstorm. Vervolgens voeg je de werkvormen toe die je wilt toepassen. Tip: Gebruik minstens twee creatieve technieken naast de normale braindump. Daarna bedenk je welke personen je wilt uitnodigen voor de brainstorm en welke verwachtingen je van hen hebt.

Stuur één dag van te voren een briefing naar de deelnemers. De informatie kan alvast indalen, bovendien doet een nachtje erover slapen wonderen.

 

  • Tip 1: een dwarsdoorsnede van de organisatie werkt bruisend voor de creativiteit.  
  • Tip 2: zorg voor een inspirerende ruimte. Get out of the building!

 

Tijdens de brainstorm
Trap af met een duidelijke contextschets door een heldere definitie van de creatieve startvraag en het benoemen van de randvoorwaarden. Geef de deelnemers regels mee wat je wel en niet verwacht van de deelnemers.

Let’s brainstorm. Iedere werkvorm die je gebruikt start met een duidelijke toelichting. Verwarring leidt tot chaos en is niet bevorderend voor het creatieve proces.

Heb je alle werkvormen behandeld of is de beschikbare tijd voorbij? Breng dan alle ideeën samen en beoordeel de kwaliteit. Combineer de ideeën tot ruwe concepten. Kies de beste ruwe conceptlijnen, dit is jouw basis voor het vervolg.

  • Tip 1: sluit originele, wilde, niet haalbare ideeën, niet uit. Breng ze vervolgens in stappen terug van toekomst naar nu. Wat is nu haalbaar? En wat straks? Creatief omkatten, zorgt voor de meeste originaliteit.  
  • Tip 2: good food = good mood.
  • Tip 3: ieder met een oordeel op het idee van een andere deelnemer wordt verplicht om een nieuw idee te verzinnen op het betreffende idee

 

 

Stap 3: Concept uitwerking

 

Van ruw concept naar een concrete conceptlijn
Werk de ruwe conceptlijnen uit tot concrete concepten. Organiseer indien nodig een tweede brainstorm om gaten in je conceptlijnen op te vullen. Vergeet niet om je conceptlijnen te visualiseren met bijvoorbeeld eigen schetsen of stockbeelden. 

Beoordeel vervolgens per conceptlijn of je antwoord geeft op je vraagstuk en randvoorwaarden uit stap 1. Vergeet daarna niet om een ruwe kostenindicatie te maken van de concepten.

  • Tip: Houdt betrokkenen nauw aangesloten, zodat je de swing erin blijft houden en het bij iedereen top of mind blijft. Dit doet het overall afstemmingsproces ten goede.


Test, test, test
Deze fase wordt vaak vergeten of overgeslagen vanwege budget of gebrek aan tijd. Zonde! Gebruik maken van klankbordgroep is een must voor het scherper en sterker maken van je concept.
Start met het maken hypothesen per concept op basis van de randvoorwaarden uit stap 1. Aan de hand van de opgestelde hypothesen test je de concepten bij je klankbordgroep. Door te testen weet je welk concept(onderdelen) voldoet aan de behoeften van de doelgroep. Dit proces herhaal je telkens als er een nieuwe versie van het concept is tot aan de finale versie. 1 + 1 = 2. Doordat je een bepaald deel van de doelgroep nauw betrekt behaal je bij deze groep al draagvlak dat helpt tijdens de implementatie.

"Ambassadeurs maken namelijk fans!"

  • Tip: Heb je meerdere conceptlijnen en kun je niet kiezen? Laat de klankbordgroep mee bepalen of stel een nieuwe hypothese op waarmee je antwoord krijgt welk concept het beste antwoord geeft op jouw vraagstuk.

Stap 4: De implementatie


GO! Bereid de implementatie van je concept voor door:

  1. Een duidelijke plan der campagne te schrijven;

  2. Breng je investering gedegen in kaart;
  3. Maak een uitgebreide planning en bouw tijd om vertraging in te lopen;
  4. Stel een projectmanager aan en maak afhankelijk van de grote een of meerdere projectteams. Haak in de teams alle benodigde afdelingen aan voor intern draagvlak.

 

  • Tip 1: Denk aan right place, right timing. Implementeer je het concept in het juiste seizoen, op het juiste moment en op de juiste plek of spelen er bepaalde actualiteiten waardoor je de implementatie uit moet stellen of naar voren moet halen?
  • Tip 2: Vergeet niet dat er intern draagvlak nodig is voordat je het concept implementeert.
     

Door vanuit problemen naar oplossingen te denken raak je de kern van je vraagstuk. Door een dwarsdoorsnede van je organisatie aan te laten sluiten krijg je brede input én draagvlak. Zo heb je niet alleen een sterk concept maar ook een gedragen concept door je organisatie. Met deze vier stappen ga je als een raket naar een sterk concept. Succes!   

 

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.