door Roger Engelberts

Data & Tech: Transformers in de Tuinbouw

De tuinbouw zit in de overgang. Op het kruispunt van twee transformatoren krijgt de keten te maken met nieuw ondernemerschap. Dat is nieuw. De overgang naar een ander businessmodel of andere manier van organiseren waarbij data en technologieën de aandrijf- motoren vormen voor versnelling. Data is daarbij niets zonder het slim toe te passen. Welkom in de 21e eeuw, de eeuw van de stad, de data en de consument. Consumenten willen vertrouwen en value for money. Alles wat geen waarde toevoegt of niet transparant is zal verdwijnen. Data is daarbij de nieuwe olie. Hogere wiskunde? Nee gewoon groot denken, klein starten.

Het kruispunt van twee transformatoren levert nieuwe inzichten op over nieuwe samen werkingen, ondernemerschap en data-driven verdienmodellen. 

Transformator 1

Voedselsystemen transformeren aangedreven door data-inzichten. Dat raakt alle spelers binnen en buiten de keten. Het leidt tot nieuwe vormen van samen werken, ondernemerschap en co-creatie. Door de grotere druk op een meer inclusieve samenleving raakt de tuinbouwwereld in een stroomversnelling naar een nieuw paradigmaverschuiving*: transparantie is key, nieuwe waarde(n), duurzaamheid/circulariteit, eerlijke prijs businessmodellen, gezondere producten en meer transparantie. Voorbeeld: waar tot op heden de tuinbouwondernemer de spil was op zijn bedrijf, zie je bij nieuwe (inter)nationale tuinbouwprojecten een splitsing tussen eigenaar/ investeerder (private equity), vakman/tuinder, retailer en data-advies.

Transformator 2

Door de grote ont-wikkeling van digitalisering en automatisering voltrekt zich parallel aan Transformator 1 een andere transformator die een enorme impact heeft op tuinbouwketens: de digitale transformatie. Elk beroep wordt de komende jaren een data-science beroep, en dat geldt zeker voor de tuinder. + 1.840 woorden

 

Download de Whitepaper 'Transformers in de Tuinbouw'

Roger Engelberts schreef over 'Transformers van de Tuinbouw' in een Whitepaper (longread - 2.120 woorden) voor KAS Magazine. Deze kun je hier downloaden. Je ontvangt een PDF per mail.

 

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.