door Roger Engelberts

De boomkwekerij voor 'quality of life'

De Nederlandse boomkwekerij presenteert zich op een verrassende en unieke wijze op de Floriade. Het betreffende paviljoen, ontworpen door Imagro en gerealiseerd in samenwerking met Arcadis, is een waar huzarenstukje. ‘In een duurzame wereld draait het om de boom, en de boomkwekerijsector zorgt daarvoor …’

Dat is de centrale boodschap die de sector wil uitdragen met haar inzending. Een sector die niet alleen dicht bij de natuur staat - gesymboliseerd door één grote centrale boom op het terrein, een plataan -, maar ook goed heeft geluisterd en gekeken naar de natuur. Eigenlijk kun je stellen dat de sector nauw samenwerkt met de natuur om een product te realiseren dat bijdraagt aan een betere wereld, zowel functioneel als emotioneel. De boomkwekerijsector: voor de kwaliteit van het leven.


In feite is de boomkwekerijsector ‘de stam’, waaruit de levenskracht vloeit. Deze stam draagt de kruin, die staat voor ‘het hogere’. In de visie van de sector is ‘dit hogere’ de duurzame wereld waar we naar streven, een wereld die invulling krijgt door de aanwezigheid van bomen, planten en struiken. We laten zien wat bomen, planten en struiken doen voor de kwaliteit van het leven. De bezoekers zullen verbaasd en verwonderd zijn. Over de visie van de sector, maar ook over diens vakmanschap en innovatieve kracht. Het paviljoen is een ontdekkingstocht, die mensen bewust maakt van het belang van groen en de centrale rol die de boomkwekerijsector hierin speelt.

Yggdrasil en jaarringen
In het paviljoen laat de boomkwekerijsector zien dat zij zich bewust is van haar maatschappelijke positie: de sector is economisch en sociaal gezien een belangrijke sector in Nederland, die er ook nog eens in slaagt op een milieutechnisch verantwoorde manier te opereren. De sector als levensboom binnen de tuinbouw. Als symboliek is daarom gekozen voor Yggdrasil, de wereld-, levens- en kennisboom uit de Noordse mythologie, de ‘as van de wereld’. De boom waar de hele wereld op rust en omheen draait. Bomen en planten zijn belangrijk voor ons mensen en de kwaliteit van het leven. Maar dit prachtige groen komt niet zomaar tot stand. Zeker niet in een wereld die steeds verder verstedelijkt. De boomkwekerijsector levert een grote bijdrage aan de kwaliteit van het leven, door te zorgen voor bomen, planten en struiken. Anders gezegd: in de duurzame wereld draait het om de boom. Net zoals de wereld om de wereldas Yggdrasil heen draait. Om de ‘as van de wereld heen’ is een stramien van jaarringen gerealiseerd, die de kennis, vakmanschap en innovatieve kracht van de boomkwekerij in beeld brengen.
Het paviljoen is gesitueerd op het themaveld Education & Innovation. Dit themaveld van de Floriade staat in het teken van onderwijs, innovatie en kennisoverdracht. 

Kortom: een bezoek meer dan waard!

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.