door Roger Engelberts

De groene apotheek

Wij zijn believers. Hebben een rotsvast geloof in de nieuwe duurzame toekomst van groenten fruit en champignons. Ons geloof is dat groenten en fruit de smaakmakers en uitgangspunt worden van de menukaart. Okay, het zal nog wel een aantal jaren duren, maar groenten en fruit komen terug met een enorme opmars.

Waarom?

Omdat Hollandse groenten verschillig zijn. In een wereld waar 1 miljard mensen – 1 op 6 – te dik , obese is, en 1 miljard mensen standaard met honger naar bed gaat, is groenten en fruit the champ. Twee stuks fruit en twee ons groenten per dag, dat zou de standaard moeten zijn, en toch gebeurt het te weinig. In achterstandswijken in Amsterdam blijkt zelfs dat  groenten en fruitconsumptie op achterstand staat waardoor – komt ie – de gemiddelde levensverwachting 10 jaar korter is.

We leven niet in een tijd van verandering, maar in een verandering van tijd. In deze tijd van stijgende gezondheids- en zorgkosten, slechte eetgewoonten, een tijd waarin het vertrouwen in vlees minder is, in die tijd zal groenten en fruit er met de winst vandoor gaan. Alle – ja alle – medicijnen die u op voorspraak van de arts haalt bij de apotheek, al die stofjes vinden hun oorsprong in de natuur. De grote chemiereuzen zijn enorm doorgeschoten in het systeem door op een kunstmatige chemische manier dat werkzame stofje na te maken uit die natuur. U eet dus een heilzaam middeltje wat zijn oorsprong vindt in de natuur maar nagemaakt is in een lab. Al deze stofjes, ook wel biomedische stoffen genoemd, zitten in – u raadt het al – groenten en fruit. De eerste proeven in het veld tonen aan dat de biomedische stoffen in komkommer, broccoli, asperges en aardbeien van een ongekende kwaliteit zijn. Als we nu eens met z’n allen iets meer verse groenten en fruit verorberen en als meneer Unilever op zijn Royco pakjes en zakjes (daarmee heeft u een recept) nu eens aangeeft dat er een extra paprika in moet, dan hebben we louter winnaars. Allereerst de belangrijkste, dat bent u, u wint Olympisch Goud want u heeft een betere gezondheid op de lange termijn en een betere levensverwachting. Daarnaast blijft de leefbaarheid in de straat overeind, want de groenteboer – die dan in een keer is gebombardeerd tot De groene Apotheek (DA?) – behoudt zijn boterham, en belangrijk – de teler van die alle tijd, liefde, aandacht, energie en investeringen gedaan heeft in dat Hollandse topproduct kan blijven telen. Immers, alles wat aandacht krijgt groeit.

In welke maatschappij waar je wordt doodgegooid met pillen leven wij eigenlijk? Ergens is het toch verkeerd gegaan in het (facturatie)systeem van de zorg. Vandaar een oproep aan alle doctoren: schrijf voortaan het recept uit van groenten en fruit ipv de chemiepil van de pillendraaier. Wij mensen hebben een digestief systeem wat feilloos ontworpen is om groenten en fruit tot op de oorsprong van elementen en vitaminen en mineralen te verteren. Voorkomen met groenten en fruit is beter dan genezen met pillen. Er zijn meer believers. De eerste groenten zijn al volledig geanalyseerd op biomedische stoffen en u raadt het al, de echte natuur is zoveel heilzamer dan het recept op herhaling. Op naar de groene apotheek, onze natuur in de tuinbouw heeft alle antwoorden allang gevonden, wie volgt?    

Roger Engelberts
Ad Berends

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.