door Roger Engelberts

De publieke oPino over Pino

Ik was 11 jaar. En er was vogelgriep. Het is tien jaar geleden. Ik las de krant nog niet. Maar toch voelde ik aan alles dat het geen ‘vogelgriepje’ was. Het was druk en de spanning liep geregeld hoog op. Mijn zus Femke zei in die tijd een keer: “wanneer wordt het weer normaal en is die vogelgriep weg.” Mijn zus was toen 12 jaar en heeft het Syndroom van Down.

Tien jaar geleden was er veel – plat gezegd – ‘negatief gezeik’. In de media werden wij – de pluimveesector – in een kwaad daglicht gezet. Er waren alleen maar beelden van het afvoeren van dieren en lege stallen op de media. Nederland was de kippen liever kwijt dan rijk. Waarom dachten de mensen zo? Het ging economisch goed. Er was welvaart. Mensen maken zich juist dan sneller druk over issues als dierenwelzijn. Natuurlijk is dit geen kwestie, want wij hebben het in Nederland goed voor met onze dieren. We lopen niet voor niks voor op de rest van de wereld, als het gaat om dierenwelzijnseisen. Ja echt, we lopen voor op de wereld!

Donderdag was ik bij een inspiratiesessie. Een hoogleraar verzorgde een ‘gastcollege’ met als titel: Briljante Mislukkingen. Zijn strekking: van de grootste en kleinste fouten kun je leren. Een mooie parallel naar de pluimveehouderij. Na de uitbraak tien jaar geleden heeft de sector lering getrokken. De protocollen zijn vernieuwd en iedereen handelt strikt naar deze regels. Vriend en vijand roemen de aanpak van de puimveehouderij.

De pluimveehouderij heeft landingsrecht verkregen van de publieke opinie! De media is mild over de sector en kranten schrijven ‘positief’. Nu komen de getroffen ondernemers in beeld en niet de lege stallen. De Smient (vogel) is de smiecht. Deze vogel zit nu in het verdachtenbankje. Er wordt anno 2014 zelfs voorzichtig geopperd de natuur te laten opschuiven ten gunste van de agrarische sector. 10 jaar geleden was dit ondenkbaar!

De pluimveesector heeft geleerd van de fouten en heeft zichzelf verbeterd. Openheid en eerlijkheid vieren de boventoon. De agrarische sector levert een bijdrage aan de Nederlandse economie van 10 procent en zorgt voor 8 procent van de werkgelegenheid in Nederland. We laten zien en horen wat we doen via websites, zichtstallen, social media. De agrarische sector draagt bij aan de Nederlandse economie In huize Claessens is het ons met de paplepel ingegoten. Deze blog is het bewijs dat ook ik die lijn doortrek.

Wil je mijn vorige blog 'Pino komt de grens niet over' lezen? Klik dan hier.
Tot de volgende blog!

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.