door Roger Engelberts

De uitzondering bevestigt dat we hard vooruitgaan

6 maanden Corona-tijdperk. Terwijl het aantal besmettingen weer oploopt, wordt Nederland  in een hitte golf corona-moe. Het aantal Pieterpad wandelaars stijgt, terrasjes raken overvol, stranden bezwijken aan badgasten, het aantal jongeren dat een CoCa (Corona-Caravan of -Camper) aanschaft stijgt. De CoCa als nieuwe moestuin op wielen. En wat zeggen we dan als we het journaal kijken? De wereld gaat naar de knoppen. Dat beeld ontstaat doordat we rampspoed zien in de economie, massaontslagen, ontploffingen in Beiroet door ammoniumsulfaat, zelfingenomen presidenten, wereldwijde TikTok – opstootjes, China die na Covid-19, commercie-20 opstoomt, stikstof die leidt tot prijsstijgingen in de huizenmarkt, lege kantoren, migratie en klimaatverandering.

Maar euh, neen! Het is maar net hoe je kijkt. Het glas is halfvol. Stel je eens voor. We draaien de klok terug. Imageneer: de afgelopen 6 maanden heb je geen krant gelezen en geen TV gekeken. Alle media filters uitgezet... je had afgelopen winter een wereldreis gemaakt en daarna alle feiten bekeken achter de sites van CBS, LEI, en FAO en Wereldbank. Wat zou dan jouw gevoel bij deze wereld zijn?

Het antwoord is klip en klaar: je ziet een fan-tastische wereld. Als je naar de wereldgeschiedenis en vooruitgang kijkt, zijn wij in deze tijdgeest in een van de mooiste tijden geboren. Stel je maar eens voor dat je een eeuw eerder was geboren. Dan had je in elk geval kunnen vertellen dat je twee hevige wereldoorlogen en een dodelijke Spaanse griep hebt moeten doorstaan.

Halfvol dus… immers, de wereldeconomie groeit nog steeds. Het is niet zo dat deze krimpt, nee… de groei krimpt. Wat zeg je? Oh we groeien minder! Verder kregen we er afgelopen jaar wereldwijd zo’n 140 dagen aan levensverwachting bij, tientallen miljoenen mensen ontsnapten aan extreme armoede, en zowel kinder- als moedersterfte blijven dalen. Progress? Afgelopen jaar kregen elke dag maar liefst een miljoen wereldburgers voor het eerst toegang tot internet.

Ook klimaatverandering – wat overigens een grote uitdaging is - zorgde niet voor grote problemen. Het aantal dodelijke slachtoffers van droogte, stormen, hittegolven en overstromingen daalde afgelopen jaar. 100 jaar geleden eiste het jaartal 1920 nog bijna een half miljoen ‘klimaat-gerelateerde’ doden, waarschijnlijk zijn er dit jaar minder dan tienduizend. Dat is dan een daling van meer dan 98 procent. Weliswaar verandert het klimaat, we weten ons er echter ook steeds beter tegen te beschermen. We boeren dus vooruit.

Als je goed kijkt zie je dus… vooruitgang. Daar lees je amper iets over omdat vooruitgang voor de algemene media niet ‘’sexy’’ is. Vooruitgang verloopt stap voor stap, elke dag weer opnieuw. Vooruitgang is de regel. Het zijn de uitzonderingen daarop die de media halen.

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.