door Roger Engelberts

Die-verse groene apotheek

Wij zijn believers. In een wereld waar 1 miljard mensen – 1 op 6 – te dik, obese is, en 1 miljard mensen steevast met honger naar bed gaat, vormen groenten en kruiden the champ. We leven niet in een tijd van verandering, maar in een verandering van tijd. In deze tijd van stijgende gezondheids- en zorgkosten, slechte eetgewoonten, een tijd waarin het vertrouwen in vlees minder is, in die tijd gaan groenten en kruiden er met de winst vandoor.

Alle – ja alle – medicijnen die u op voorspraak van de arts haalt bij de apotheek, vinden hun oorsprong in de natuur. De grote chemiereuzen zijn doorgeschoten in het systeem door op een kunstmatige chemische manier dat werkzame stofje na te maken uit die natuur. U gebruikt dan dus een heilzaam middeltje wat zijn oorsprong vindt in de natuur maar nagemaakt is in een lab. Al deze stofjes, ook wel biomedische stoffen genoemd, zitten in – u raadt het al – groenten, fruit en kruiden. De eerste proeven in het veld tonen aan dat de biomedische stoffen in komkommer, broccoli, asperges en aardbeien van een ongekende kwaliteit zijn. Als we nu eens met z’n allen iets meer verse groenten, fruit en vooral kruiden verorberen en als meneer Unilever op zijn Royco pakjes en zakjes nu eens aangeeft dat er een extra paprika in moet, dan hebben we louter winnaars.

Allereerst de belangrijkste: dat bent u! U wint Olympisch goud want u heeft een betere gezondheid op de lange termijn en daarmee betere levensverwachting. Daarnaast blijft de leefbaarheid in de straat overeind, want de groenteboer in uw dorp – die dan in een keer is gebombardeerd tot  Die-verse Groene Apotheek (DGA?) – behoudt zijn boterham. Én belangrijk – de teler die alle tijd, liefde, aandacht, energie en investeringen gedaan heeft in dat Hollandse topproduct kan blijven telen in de korte k-eten. Immers, alles wat aandacht groeit.

In welke maatschappij waar je wordt doodgegooid met pillen leven wij eigenlijk? Ergens is het toch verkeerd gegaan in het (facturatie)systeem van de zorg. Vandaar een oproep aan alle doktoren: schrijf voortaan het recept uit van groenten, kruiden en fruit i.p.v. de chemiepil van de pillendraaier. Wij mensen hebben een digestief systeem wat feilloos ontworpen is om groenten, kruiden en fruit tot op de oorsprong van de elementen,vitaminen en mineralen te verteren. Voorkomen met groenten en fruit is beter dan genezen met pillen. Er zijn meer ‘believers’. In de opleiding van de artsenij valt nu eindelijk het kwartje dat we meer dan een dag voedingsleer moeten (?) krijgen in een veeljarige studie.      

De natuur is zo veel heilzamer dan het recept op herhaling, dus: op naar  Die-verse Groene Apotheek, onze natuur lees de Officinalis Kruiden hoek.De tuinbouw heeft alle antwoorden allang gevonden, wie volgt?

door Roger Engelberts

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.