door Onno van Eijk

Diversiteit, van last naar lust!

door Onno van Eijk - 25 Soorten pindakaas, 16 soorten spaghetti, 23 soorten tomaten saus en 32 soorten boter. Net als je denkt dat het winkelschap niet gekker kan, word je toch weer verrast. Of het nu gaat om je kleding, je smartphone, je kabelabonnement of  je eten, ieder individu kan precies die zaken bij elkaar shoppen die bij hem of haar passen.

De wereld wordt diverser waar je bij staat. Steeds meer keus, voor elk wat wils. En wat je ziet in de winkelschappen, zie je ook in de maatschappij. Ook daar groeit de variatie. Consumenten, burgers, producenten en ondernemers; de grote eenheidsworst staat onder druk.

Maar wat kun je daar als ondernemer of onderneming nu mee? Als maatschappij en markt diverser worden, hoe speel je daar dan op in? Ben je gericht op het wegpoetsen van verschillen? Zoek je naar het beste gemiddelde? Of richt je je juist op de verschillen? Zie je diversiteit als lust of last?

Een motor voor vernieuwing

Voor ons is diversiteit de brandstof van vernieuwing en de basis voor waarde in de markt. Diversiteit moet dan worden vertaald in strategie, communicatie en producten. Maar hoe doe je dat? Om dat te ontdekken ontwikkelde Imagro samen met Sietske Klooster van De Melksalon een workshop: waarde uit diversiteit. Afgelopen dinsdag hadden we de première van deze workshop met 18 medewerkers van Frieslandcampina.

Het team van coöperatieve zaken dook een ochtend onder in diversiteit van melk en melkveehouders. Alle zintuigen werden geprikkeld, en verschillen werden gehoord, gezien, gevoeld, geproefd en geroken. Ze gingen op bezoek bij vier heel verschillende Midden-Delflandse melkveehouders. Ze bekeken het bedrijf en gingen met de boer in gesprek over  hun passie, zorgen en toekomstperspectief. Ze proefden verschillen in yoghurt, kwark, boter en melk van de lievelingskoeien van deze vier boeren.

Deelnemers kwamen daarna samen en deelden hun ervaringen. Samen zochten ze wat de waarde was van de verschillen. Wat kun je leren van elk van deze ondernemers? Waarin blinken ze uit? Waarmee zijn ze onderscheidend? Iedere deelnemer werd uitgedaagd dit ook te vertalen naar zijn/haar eigen werk. Hoe ga jij om met dit soort verschillen? En wat kun jij doen om er meer waarde uit te halen? En zoals het thema betaamd: elke deelnemer pikte daar zijn eigen aandachtspunten uit.

Nieuwe perspectieven

In elk geval één ding werd breed gedeeld: waarde halen uit diversiteit begint bij oprechte interesse en dat…begint bij het ervaren van verschillen. Verschillen die van een afstandje soms lastig lijken, krijgen waarde als je het aan den lijven ondervindt. Het mooie is dat iedereen daar weer vanuit zijn eigen perspectief - persoonlijk en vaktechnisch - naar kijkt. De uitwisseling daarover levert een schat aan innovatieve inzichten en nieuwe contacten. Het begin van nieuwe ontwikkelingen.


Ben jij ook oprecht geïnteresseerd in waarde van diversiteit en hoe het ervaren hiervan leidt tot nieuwe inzichten voor jouw eigen vakgebied? Wil je daar met je team ook eens in duiken? Samen met jullie maken we het verschil. Het begin van iets nieuws.

Neem contact op met Onno van Eijk

Geschreven door Onno van Eijk:

Deel dit bericht

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.

  •  *
  •