door Roger Engelberts

Don’t Skip Coffee

Tijdens een diner van HAS Hogeschool start up De Spijsbereiders bij pop-up restaurant Anderhalf hebben we genoten. In de oude Koudijs Wouda ofwel De Heus fabriek in Den Bosch genoten we van het eten, de wijn, koffie en… onze disgenoten. Nee niet dat ze op hun mobieltje zaten te appen. Nee, happen! Eten als hét Sociale Medium. En zoals het hoort binnen de sociale kanalen, delen wij graag de Food for Thought die op tafel kwam.

Echt of nep?
Hoe eerlijk is ons voedsel? Voedsel zonder beleving is niet meer voor te stellen. Authenticiteit is belangrijker dan ooit. Niet alleen in traceerbaarheid van het voedsel. Ook de pure smaak zonder overdadige onnatuurlijke toevoegingen. Maar ook in het contact met elkaar waarderen we het steeds meer; de authentieke waarden van de echte pure persoon. Waar ga jij voor? Waar wil jij betekenis aangeven? Ben je echt of nep?

Herkomst…
Op tafel staat een gerecht dat verfijnt, verfrist in wilde tijden. Verder kijken in het bos. Verder  kijken dan de neus lang is, levert ons pompoen-, spruitencrème, witlofbouillon, paddenstoelen en kastanjes.

Het gesprek gaat over herkomst. Problemen worden niet opgelost vanuit de context waarin ze zijn ontstaan. En dat is wat we vooral willen doen. In de Volkskrant werd onlangs de oplossing geboden voor de ‘appelberg’; maak appelsoep. Een idee dat door de sector op z’n best als sympathiek werd bestempeld. De kift zit in het feit dat het door ‘anderen’ is bedacht. Stop daarmee. Zorg dat we niet andermans ideeën hoeven af te vallen, maar kom zelf met betere ideeën.

Meerdoelen Koe
Het vlees op tafel is afkomstig van een koe. Een dubbeldoelkoe. Een koe die voor haar melk en haar vlees wordt gehouden. Dubbeldoel. Een eerste stap op weg naar volhoudbare toekomst? Wil je echt werken aan een robuuste toekomst voor onze agrifoodsector, dan moet je vele doelen dienen. Een meerdoelen-benadering is essentieel. Want koers je op één doel, dan kun je maximaliseren. Kies je voor meerdere doelen, dan kun je optimaliseren.

Ode aan de Kip
Het filosofische vraagstuk: wie was het eerst… Gevolgd door de slogan: ‘Kip het meest veelzijdige…”of “Liever ….dan gewone leverworst’. De laatste heeft niets met het onderwerp te maken, maar de associatie met het dier is aanwezig.

Net zoals de associatie ei en eiwitten sterk is. Nederland is wereldwijd koploper op het vlak van eiwittransitie (meer balans tussen dierlijke en plantaardige eiwitten). Een kans én enorme uitdaging. Wij voelen ons daar kiplekker bij. Om de ode aan onze gevederde vriend, zijn eieren en eiwitten weer rond te maken.

Koffie
Het slotstuk van de avond was voor Don’t Skip Coffee. Zonder koffie, minder ontmoetingen, minder vriendschap. En minder EQ. In de 21e eeuw zal in een IQ maatschappij met steeds meer autisten juist EQ zegevieren. 21th century skills rules. 21e eeuwse wat? Vaardigheden die in de 21e eeuw broodnodig zijn: Betrokken in het leven. Ondernemend in het werken. Nieuwsgierig in het leren. Ook zin in een kop koffie? Maak hier uw afspraak voor een goed gesprek.

Team Imagro

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.