door Roger Engelberts

Een bijzondere ontmoeting met de vergeten groenten

Een bijzondere ontmoeting met de vergeten groenten.
De kost verdienen op 1,5 hectare? Gastblog van Josse Haarhuis stagiair bij Imagro en student aan de HAS Hogeschool Den Bosch

Begin december ben ik, Josse Haarhuis stagiair bij Imagro en student aan de HAS Hogeschool Den Bosch, op bezoek geweest bij het bedrijf Bijzonder Brabants van Henk Kerkers. Deze ondernemer, oud-wethouder in Deurne, verbouwt vergeten groenten op een stuk land van 1,5 hectare gelegen vlakbij de Peelrandbreuk. Een Bijzonder Brabants boerenbedrijf met onvergetelijke groenten. “In het eerste jaar maakte ik vooral kosten. Toen heb ik nog wel teruggedacht aan de tijd in de gemeente. Maar boeren is mijn passie dus ik ga door!”, aldus Henk.  

Raad van Advies
Ik bezoek het bedrijf samen met Roger Engelberts, directeur Imagro. Roger is lid van de Raad van Advies. In deze rol speelt hij samen met Jan van Rijsingen (Topsector AgroFood en Van Rijsingen Beheer) en Ria Joosten (Ria Joosten Catering & Evenementen en Zakenvrouw van het Jaar 2014) een adviserende en inspirerende rol bij dit bedrijf in opbouw.

Vergeten groenten
In 2014 kocht Henk Kerkers een boerderij op het Brabantse platteland en begon hij met het planten en zaaien van tal van bijzondere groenten. Vergeten groenten. Groenten die hij bij de oorspronkelijke naam noemt en waarvan hij kopers wijst op het effect op ons menselijk gestel. Groenten die je tegenwoordig niet snel ziet in restaurants, laat staan in een supermarkt. Henk Kerkers ziet toekomst in deze (h)eerlijke vergeten groenten en brengt de groenten weer terug in de markt.  
Het bedrijf ‘draait’ op twee principes. Passie en plezier in het vak. En de zekerheid van een goed product. We weten waar de groenten vandaag komen en hoe ze geteeld worden; in de openlucht op Brabantse volle grond op een verantwoorde manier.

Peelrandbreuk
Bijkomende bijzonderheid is het stukje grond waar Henk Kerkers op teelt. Het ligt namelijk op de Brabantse Peelrandbreuk. Een geologische breuklaag, die onder meer zorgt dat het grondwaterpeil tot wel 3 meter verschilt; DRIE meter! Sinds kort is er een onderzoek gestart naar de Peelrandbreuk op de akker van Henk door provincie Noord-Brabant, Waterschap Aa en Maas en Brabant Water. De komende zes jaar wordt de breuk bij Henk onder de loep genomen en blootgelegd.

MTW
De vraag is hoe  kan Henk vanuit deze basis de meeste meerwaarde creëren? Maak een keuze. Henk kiest voor kwaliteit: bijzondere producten met een hoge kwaliteit. Het opent deuren. De grootste restaurants, zoals tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze, serveren Henk’s groenten. Door vanuit maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) naar Maatschappelijke Toegevoegde Waarde (MTV) te gaan, kan Henk leven van 1,5 HA.  
Henk verkoopt zijn producten op lokale markten en op speciale beurzen zoals de Kerstbeurs van ZLTO en HAS Hogeschool. En hij werkt met combi-arrangementen. Zo gaat Henk zijn prachtlocatie, bijzondere groenten en de peelrandbreuk in zijn achtertuin openstellen voor de buitenwereld!

Eyeopener
Een Bijzonder Brabants bedrijf; een eye-opener. De passie, Henk’s zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen; het is de bijzondere meerwaarde van Henk.  Ik neem mijn petje af voor zijn ondernemerschap. De ‘herontdekking’ van vergeten groenten en het creëren van een markt op basis van exclusiviteit en kwaliteit. Daarnaast de verbinding met de Peelrandbreuk, die hij optimaal benut om publiciteit te genereren. Het inspireert mij op mijn zoektocht naar mijn passie bij Imagro.

Josse Haarhuis student HAS Hogeschool 

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.