door Roger Engelberts

Eet Geen Dierendag

In ons land worden dieren door mensen vertegenwoordigd in het parlement. Onze Dierenbescherming rankt ons vlees met sterren – zodat we precies zien wat de kwaliteit van leven was van het dier op ons bord. De aandacht voor dieren is een goede zaak. Een mooie stap in onze beschaving.

Of we in de toekomst nog veel dieren eten? Dat is de vraag. Als het aan Wakker Dier ligt, eten we helemaal geen dieren meer. Wakker Dier doopte Werelddierendag namelijk om tot Eet Geen Dierendag. Dieren hebben ook emoties, vinden we. 

De liefde voor het dier gaat niet alleen door de maag, zoveel is zeker. In Brabant wonen naast veel landbouwhuisdieren ook veel huisdieren. Dieren voor goede voeding én dieren voor good feeling.

In de buik van Brabant zitten veel landbouwhuisdieren. Bijna 20 % van alle koeien in NL, ca 1,5 miljoen stuks, bijna 50 % van alle varkens in NL, bijna 10 miljoen stuks bijna 30 % van alle kippen in NL, meer dan 100 miljoen stuks (cijfers 2014). Zij voeden een economische motor die de Peel bijvoorbeeld welvaart en welzijn heeft gebracht.

Toen ik vanmorgen de krant opensloeg, zag ik vele verhalen over mensen en dieren. Dieren vermenselijken? Niet doen, vind ik. Tuurlijk, dieren mogen en moeten er zijn. Als vijfde gezinslid of als productiefactor voor menselijke voeding. Vlees bevat essentiële voedingsstoffen met de vitamines ADEK die we nodig hebben –  en al helemáál in een land waar sentimenten het winnen van argumenten. Dieren niet vermenselijken, denk daar eens over na op 4 oktober.

Een greep uit De Gelderlander, De Limburger en het Financieel Dagblad van vandaag…

  • Instafamous – foto’s van huisdieren op zijn hot – een paginagroot verhaal
  • Steeds meer vleesvervangers te koop. Een paginagroot verhaal over de Brabantse vegetarische slager Jaap Korteweg, die korte metten maakt met het eten van vlees. Korteweg investeert 10 miljoen in een nieuwe vleesvervangerfabriek. Ik las dat het 1 oktober World Veggie Day was. Unox een vega rookworst presenteert. Mora met een vega draadjeskroket komt. En Beckers een complete vega snacklijn bij Appie en Jumbo heeft liggen. 
  • Minister Schouten laat van zich horen. Er komt een hondenpaspoort zodat misstanden met dieren zwaarder worden bestraft. Veetransport mag niet langer dan 8 uur duren (nu duurt het nog 24 uur).
  • Aandacht voor Pet’s Place vanwege onderscheidende twist: Pet’s wordt Vet’s Place. Pet’s Place gaat dierenartsen aannemen en daarmee meer waarde toevoegen. Rechtstreekse concurrent en disruptie in de vastgenagelde dierenartsen districten.  

Bekijk de gesproken blogs van Roger:

 

Bovenstaande blog werd uitgezonden door Omroep Brabant. 

 

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.