Meer items laden
 Je hebt het einde bereikt, probeer je zoekterm te verfijnen als je niet het gewenste resultaat hebt gevonden.
 Sorry, er zijn geen resultaten gevonden op deze zoekterm
Logo Imagro
Zoeken
22 april 2022

Expo New Energy brengt nieuwe energie naar het Land van Cuijk

Persbericht, Cuijk maandag 11 april 2022

 

De energietransitie leeft in het Land van Cuijk. Dat bewijst de Expo New Energy die dit weekend bij de groene eventlocatie Ebben Inspyrium te Cuijk plaatsvond. Honderden inwoners, 240 ondernemers en bestuurders en ruim tweehonderd scholieren uit het voortgezet onderwijs bezochten de Expo. Zij staken stuk voor stuk hun licht op over de werking en toepassingen van waterstof, een energiedrager van de toekomst. ‘’Het is fantastisch om te zien dat de fonkelnieuwe en grootste gemeente van Brabant zijn nek uitsteekt en trekker wil zijn in de energietransitie. Daar willen wij als Platform graag aan bijdragen. Van agro-energie naar groene waterstof is daar een interessante kans’’, aldus Anton de Weerd, voorzitter van het Platform AgriFood Tech.

De Expo is een initiatief van Platform AgriFood Tech Land van Cuijk, waarin ondernemers, beleidsmakers en onderwijsinstellingen uit het Land van Cuijk zich samen inzetten voor de energietransitie in de regio. Het platform vormt samen met een scala aan partners waaronder gemeente Land van Cuijk, EU-regio, Industriele Kring, Cubox en Sterk Techniek Onderwijs de drijvende kracht achter de organisatie van editie 2022 ‘Waterstof en Meer’. Verschillende platformleden zijn betrokken geweest bij de Expo. Zo ook Wiljan Laarakkers, medeorganisator en duurzame ondernemer van het gelijknamige sloop, recycling en gebiedsontwikkeling bedrijf uit Boxmeer. “We gaan naar veel verschillende soorten energie. Waterstof is er een van, maar die duurzame energiebron is bij veel mensen nog niet bekend. Met de Expo hebben we honderden inwoners en ondernemers uit het Land van Cuijk kennis laten maken met waterstof en een tastbaar toekomstbeeld laten zien. De transitie van agro-energie niet alleen naar gas of elektriciteit maar ook naar groene waterstof. In eerste instantie niet voor de automotive sector maar eerder voor zwaar materieel. Denk aan vrachtwagens, graafmachines, tractoren en bussen.”

Dat de Expo uitgerekend in het Land van Cuijk plaatsvindt is geen toeval. In deze agrarische gemeente zijn alle ingrediënten aanwezig om werk te maken van de energietransitie met behulp van waterstof: een sterk vertegenwoordigde primaire sector, een sterke periferie met de big five: MSD, Marel, Hendrix Genetics, Nutreco en Danone en een actief lokaal bedrijfsleven. En dat allemaal in de kersverse gemeente Land van Cuijk, de grootste gemeente van Brabant. Een gemeente met ambitie, zo bleek tijdens de Expo. Wethouder Duurzaamheid, Natuur en Mobiliteit, Antoinette Maas ondertekende samen met Anton de Weerd, voorzitter van het Platform, op 7 april tijdens het ondernemersevent een ambitiestatement rond energie-transitie: een klimaatneutraal Land van Cuijk in 2045.  

Maas: ,,Met dit statement zetten we de ambitie kracht bij om als gemeente Land van Cuijk samen met inwoners en het bedrijfsleven in 2045 klimaatneutraal te zijn. Wij investeren in een schone en groene leefomgeving als basis voor een vitale gemeenschap waarin we goed wonen en werken. Daarom is het zo belangrijk dat inwoners, onderwijs, bedrijfsleven en overheid samenwerken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. We worden geconfronteerd met flinke klimaat en energie uitdagingen zoals klimaatverandering, stijgende energieprijzen en luchtvervuiling. Daarom zetten wij in op verduurzaming. We betrekken hierbij onze inwoners, partners en ons lokale bedrijfsleven en we ontwikkelen beleid ter ondersteuning van (lokale) initiatiefnemers met lokaal gedragen plannen voor de opwek van duurzame energie.’’

Deel dit artikel

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.