door Roger Engelberts
Ga branchevreemd binnen je eigen context
Niets heeft betekenis vanuit zichzelf. Context geeft betekenis. Als je daar over nadenkt leidt dat tot geheel nieuwe perspectieven en beeldvorming. Het vormt beelden in je hoofd. Imagineering dus. Context geeft betekenis. Een grappig voorbeeld uit de food-praktijk; ‘een haar op je hoofd is weinig. Een haar in je soep is veel.’ Een serieus voorbeeld uit de agri-praktijk is dat van Dennis en Annet Rerink. Met een telersvereniging mochten we eind februari bivakkeren op hun unieke locatie, euh context. De naam: Erfgoed Bossem in Lattrop-Breklenkamp.

Column uit Vork.
Wij zijn ongeveer gelijk gestart als ondernemer, elk afzonderlijk op een boerenerf in the middle of nowhere. Waar Dennis een historische boerenhoeve in de buurt van Denekamp ombouwde naar hotel, zochten wij in Ottersum een andere crossover. Agrarisch erfgoed (1640) X agri- en foodcommunicatie = Creatieve broedplaats op het platteland. Dennis en Annet gingen op hun beurt met 1.000 vleeskalveren branchevreemd met leisure en hospitality. Hun eeuwenoude hoeve groeide uit tot een hotel met verbreding. De vleeskalveren op een vrij contract ruilden zij in voor Plan B: Brandrode runderen. Een zeldzaam landbouwhuisdieren ras, afkomstig uit deze slimme streek. Extensief gehouden, in symbiose met branchevreemde buren, Natuurmonumenten. Inmiddels voert boer Dennis elke ochtend 160 Brandroden.
Vervolgens draaide Dennis de (korte) keten om. Die begon niet bij de koe, maar bij de koelkast van alle gasten thuis en in het eigen restaurant met grote rijpingskast. Boer Dennis pakt de hele keten in en daarmee de marge. Momenteel bouwt hij de bungalow van zijn ouders om tot… slagerij. Van achterwaartse naar voorwaartse integratie. In het woordje keten zit niet voor niets ‘’eten’’. En… hoe dichter bij het mondje van de consument hoe hoger de marge.
Dennis en Annet maken slagen. Het lijkt wel honkbal. Voorgaande is historie, zeg maar honk 1. Honk 2 maakt het pas echt cool. Een volledig nieuwe stap. Dennis en Annet gingen branchevreemd in hun eigen context. Het waren de buren die hen inspireerde om een ‘nieuwe onlogische combinatie’ te maken. Leentje buur spelen. Wie die buren van Annet en Dennis waren? De stichting Sterrenwacht, compleet met Sterrenstation en een groep grijze vrijwilligers in een pikdonkere omgeving. Annet en Dennis keken in en naar de sterren, en waren op slag verliefd. Romantisch slapen onder de sterrenhemel dat was het. In een grootse kubus onder een glazen koepel. Dat was een hit. Ze patenteerden het concept van ‘Sterrenkubussen’. Romantische stelletjes kunnen volledig online inchecken en… krijgen een gratis entreekaartje naar de Sterrenwacht. Die laatste krijgt per bezoeker een tientje van Rerink retour en beurde er goed aan. Inmiddels telt Erfgoed Bossem 100 bedden en smaakt het naar meer.
Moraal van het verhaal. Nieuwe combinaties. Hoe simpel kan het zijn. Het vormt één van de vijf sporen om in een concurrentie-vrije markt terecht te komen, een blue ocean. Een droom voor elke ondernemer. Een blauwe oceaan waar je de concurrentie voor bent door maximaal onderscheid.‘It’s better to be first than to be better’, denk Tesla. Da’s andere koek dan de bloedrood gekleurde rode oceaan, de markt van agro-commodities, waar de haaien elkaar opeten en welke leidt tot een race naar de bodem, omdat je je alleen maar kan onderscheiden op prijs of op relatie. Het onderscheidend vermogen is simpelweg te dun. Nieuwe combinaties dus. Waar hebben we dat eerder gehoord? De aanbod-econoom Joseph Schumpeter (1883) stelde het met zijn ‘Neue Kombinationen’ in 1934 voor het eerst aan de orde.
Ga branchevreemd en vernieuwing komt je toe. Het vergt lef. Innovatie en vernieuwing is een nieuw idee, product, dienst of proces, maar vooral een combinatie daarvan, naar de markt brengen. Durf eens onlogische combinaties te maken. Doe als Dennis. De verspreiding van innovatie noemen we innovatie-diffusie. Deze eerste column geeft die diffusie wellicht een duwtje in de rug. Geef om je omgeving!
Rerink droomt intussen verder. De (stikstof)crisis ziet hij als kans. Mag ik deze kans van u? Boeren die stoppen biedt hij een mobiel tiny house aan met verdienmodel en franchise-formule. U raadt het al: een Sterrenkubus. Ga branchevreemd met of in je eigen context en vernieuwing valt je toe. Immers. ‘It’s not about innovations. It’s about innovators.’
Meld je aan voor onze I-mailing
In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.