door Roger Engelberts

Geen High Tech zonder High Touch

Naast Dutch DJ’s, Dutch Design en Dutch Water Technology is de Dutch Horticulture en Vertical Farming een exportkanon én successtory. Wereldwijd spelen we Champions League. De sterk groeiende wereldbevolking is daarbij een probleem in werkkleren; een kans!

Voor Kas Magazine schreef ik hier deze column over:

Mag ik deze kans van u?
De komende 25 jaar komt er mondiaal gezien elk kwartaal een stad met ca. 15.000.000 inwoners bij. Mensen trekken van platteland naar stad. Naar grote agglomeraties aan het eind van een rivier, dichtbij een oceaan in een vruchtbare groene delta. Wij doen de afgelopen drie eeuwen niet anders, Nederland is een stadsstaat. Voor de Nederlandse tuinbouw in het bijzonder biedt dit grote kansen voor export van kennis en technologie aan vergelijkbare verstedelijkte plattelandsgebieden in opkomende economieën. Sir David Attenborough zag het al in ons Westland: voedsel verbindt. Voedsel is de enabler voor een versnelde transitie naar immaterieel welzijn in de stad. Voedsel is de gamechanger.

Er is een toenemende behoefte aan (plantaardige) eiwitten, aan het leefbaar houden van de stad, aan voedselproductie dichtbij grootstedelijke gebieden en dat op een intensieve, duurzame manier. Glastuinbouw en Vertical Farming vullen een groot deel van die behoefte in! De Nederlandse tuinbouw combineert High Tech in een High Touch omgeving. Het Duitse Beieren ging de Nederlandse tuinders voor door te praten over de combi Lederhose und Laptop.

Balanceren tussen Tech en Touch
Hier ligt ook gevaar op de loer. Met een focus op doorontwikkeling op data, algoritmes, digital en tech krijgen we ook een aanzuigende werking op nog meer IQ en daarmee super intelligente bollebozen. Wat ontzettend waardevol is, maar waarmee we toesturen naar een eco-systeem van linksbreinigen. Veel techneuten, biologen, agrofoodies en leiders in ons voedselsysteem behoren tot deze groep. U weet wel, analytisch sterk. Ratio en IQ centraal. Presentaties vol met diagrammen en tabellen. Spreadsheetfundamentalisten. Analyseren en doorkauwen tot er geen smaak meer in zit.

Wil je écht transitionele stappen zetten en markten veranderen dan heb je juist ook ‘Touch mensen’ nodig: rechtsbreinigen. Friskijkers, beelddenkers, verbinders, mensen met een aanstekelijk enthousiasme. Rasoptimisten.

De verkokerde Tech-tuinbouw hunkert in mijn ogen niet naar innovatie maar naar nieuwe innovators. Mensen die Tech en Touch combineren met een andere blik, een ondernemende houding. Daarom; bij R & D meer focus op D graag! Mehr lederhose und weniger laptop. Meer Touch en minder Tech. Want eten blijft een emotie. Voedsel vol eentjes en nulletjes pruimen we niet.

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.