door Roger Engelberts

GGD - Gezond Genietend Dorp

Nederland eet zich ziek. We eten volume en vulling in plaats van vezels en voedingswaarde. We zijn de weg naar gezondheid danig kwijtgeraakt in een tijdperk waarbij we pillen in plaats van planten eten en de zorgkosten voor 2030 verdubbeld worden naar 150 miljard. Wist je dat vier van de acht duurste ziekten aan voeding gerelateerd zijn!? Ongezond voedsel is te goedkoop en de burger betaalt de rekening.

Volgens Radar is dik 80 procent van de supermarktaanbiedingen ongezond. Schappen staan vol met suiker, vet en zout. Onze obesogene voedselomgeving zorgt voor ongewenste bevolkingsgroei.

In 1990 had 6% van de Nederlanders zwaar overgewicht met een BMI boven de 30. In 2020 is dat 14%! Duitsland volgt met 24%, Engeland met 27% en Amerika met 40%.

Zwaarlijvigheid heeft grote consequenties voor de gezondheid zoals diabetes. Het cholesterolgehalte en de bloeddruk nemen toe, wat leidt tot een vergrote kans op hart- en vaatziekten. Met deze koers slibt ons zorgsysteem dicht en krijgt de zorg zelf een infarct.  

Maar de oplossing ligt dichtbij. Het is Ever Green. Het eten van groenten en fruit leidt tot structureel lagere zorg- en verzuimkosten en zorgt voor mentaal en fysiek gezonde, fitte en vitale mensen met een acceptabel BMI. Zo maak je van voedsel geen ‘kostenpost’ en ziekmaker maar een ‘opbrengstenpost’ en betermaker. Geld stroomt naar waarde, de groene apotheek, het nieuwste recept op herhaling. Hoe realiseer je dat?

Neem een voorbeeld aan het Brabantse dorp Leende, wat startte met ‘Gezond Dorp’. Aan de basis staat het LCHF-dieet. Het wat?  Low Carb-High Fat. Het principe is om veel verse groente en fruit te eten, goede vetten, én weinig tot geen koolhydraten, suikers en bewerkt voedsel. Het resultaat in 4 maanden is een lagere bloeddruk en een gezonder cholesterolgehalte. Obese mensen vielen fors af. Diabetici hoefden minder medicijnen te gebruiken en konden in twee gevallen zelfs onder begeleiding stoppen met insuline spuiten. De aanstekelijkheid merk je zelfs in de snackbar. Van 15 kroppen sla naar 50 in de week, 25% meer omzet en 16 kilo minder voor de lijvige snackbarhouder.

Laten we die beweging nu eens echt in gang gaan zetten. Draag als sector bij aan gezondheidsbevordering, ziektepreventie en het welzijn van Nederlanders. De Nederlandse groente en fruitsector als gids voor andere landen: Gezond, Innovatief, Duurzaam en Sociaal, met een hoofdrol voor het ‘GroentenFruithuis’ in een coalitie van écht willende mensen zoals doktoren, zorgverzekeraars, groene sterrenrestaurants, Rode Kruis (NGO’s) en (sport)scholen. We gaan dit najaar nog van de wal, dat beloof ik. We beginnen klein en denken groot. Wanna join?

 

Roger Engelberts

Column KAS Magazine september 2021

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.