door Roger Engelberts

GR2025 + Regio Venlo = Doeltreffender

Regio en Groei zijn niet voor niets dezelfde letters. Op het moment dat ik dit schrijf rennen er vanuit heel Nederland 1650 survivalrunners door onze achtertuin, het Niersdal in Ottersum. De Nationale kick-off van het survival seizoen in… Noord Limburg. Een gezonde start. Zonder ambitie, zonder bottom-up tractie, zonder ondernemende rasoptimisten, zonder enthousiasme…, werd nog nooit iets geweldigs volbracht. En waar zijn we het in onze regio massaal over eens: Noord Limburg als Gezondste Regio van Europa in 2025! GR2025!  

GR2025! WOW! Een World Of Welcome.
De Gezondste Regio 2025 motiveert, inspireert en verbindt. Door je ambitie te tonen… ben je al halfweg. Kijk eens verder, kijk eens door je oogharen. Over 10 jaar praten ze in Toscane, in de Provence, in Beieren, met respect over onze regio, De gezondste regio van Europa. Een regio waar we aan de hand van de trits Behoefte (maatschappelijke uitdagingen) - Belofte (Gezondste regio) – Bewijs (integraal bewijs op de gezondste) kwamen tot unieke keuzes.

Er ligt nu een economische agenda met o.a. zeven icoonprojecten die bijdragen aan het doel om de Gezondste Regio van Nederland te worden. Top. Mijn droom zou zijn om aan de hand van de huidige plannen om van onderaf 10 grote ambitieuze aanvallen te plaatsen op maatschappelijk relevante thema’s. Een voorbeeldje? De eerste regio waar alle huisartsen starten met recepten uit de gezonde keuken voor te schrijven i.p.v. recepten voor de apotheek. En dit monitoren in een proeftuin. Ander voorbeeld: de zorgkosten van een vergrijzende maatschappij met een dubbele ontgroening zijn niet volhoudbaar. Te weinig handen, te weinig mantelzorgers. Hoe komen we in veel kleinere schaal in cirkels van Positieve Gezondheid bij elkaar en helpen we met zorg en voeding? Al deze 10 ambitieuze aanvallen worden getrokken door een ondernemer en gefaciliteerd door o.a. de overheid. Noord Limburgs ondernemerschap – nuchter, schuchter, niet opgeven, hard willen werken – is nodig om deze ambities te laden. Dat geeft tractie naar nieuwe doelgroepen in een olievlek strategie.

De rol van de overheid: niet overnemend maar ondernemend in een nieuwe samenwerking. Koppel zo’n samenwerking los van de overheid, een apart vehikel, geef het experimenteerruimte voor meer impact. Dus Regio Venlo + GR2025 = Doeltreffender. Het is van vitaal belang dat GR2025 en Regio Venlo effectief gaan samenwerken.

Wij zijn een ijzersterke regio, mits wij ergens samen de schouders onder zetten. Maak een slagvaardig vehikel, geen verstikkende overkoepeling maar een onderkoepeling met 5 O’s: Ondernemers, Overheid, Onderwijs, Onderzoek, ngO’s. In deze volgorde en bottom up, Rijnlands gebouwd. Uitgaan van vertrouwen en stimuleren, i.p.v. wantrouwen en controleren of beheren. Geef energie waar energie zit…

Ondernemers horen in de lead te zijn, dan ontstaat er tractie en energie. Actie in de taxi. Precies zoals dat gestart is in 2014 in Horst aan de Maas. Super dat de 8 gemeenten in de Regio Venlo nu deze visie ademen en het empoweren. Maar de kracht zit ‘m juist in de aanhaking van regio Venlo + GR20025 en dat er ook voldoende resources en middelen naar GR2025 gaan om met name de functie van uitdrager van de boodschap en verbinder naar nieuwe coalities in de regio te blijven uitvoeren. Die bougie moet blijven vonken om de motor draaiende te houden. En dan zou in mijn ogen het een  grassroots beweging kunnen zijn. Zon er op. Uitgebalanceerde bemesting. Zuurstof. Groeikracht. Geen verstikkende deken of een glazen dak. Van onderaf dus. Onderkoepeling i.p.v. overkoepeling. Noord Limburg is hartstikke blij met de bestuurlijke aandacht en de 20 miljoen aan middelen die vrij komen. Mijn advies: vlieg het Rijnlands aan: ‘’Niet vinken maar vonken. Wie het weet mag het zeggen, de 3 V’s van Vakmanschap Verbinding en Vertrouwen’’.

Een ding is zeker. Als we de toekomst aan blijven vliegen vanuit oude perspectieven, dan missen we deze toekomst volledig. Wij hebben nu de perfecte uitgangssituatie om de Belofte Gezondste Regio ook te gaan Bewijzen, aan de hand van de Behoefte van maatschappij en markt. IJzersterk: laat onze grote maatschappelijke uitdagingen als vergrijzing, verspilling, verduurzaming, verzorging, welvaarts-ziekten, nieuwe verdienmodellen in onze kostprijsgedreven agri horti en food, schone lucht en fijnstof… laat dat voedsel zijn voor het laden van de ambities zodat we in onze regio echt innovatie kunnen bewijzen. Ondernemers laten de bougie vonken, en zo kan er met een tikkeltje meer druk een nieuwe turbo op de banenmotor komen. Regio Venlo en GR2025; doe het samen. Regio en Groei zijn niet voor niets dezelfde letters.

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.