door Roger Engelberts

Grote olifanten kalven af

Grote olifanten doen het met grote olifanten. Het Duitse Bayer heeft het Amerikaanse Monsanto over genomen. Dit Amerikaanse bedrijf ligt al jaren onder vuur vanwege het gebruik van onkruidverdelger Roundup waarbij het de vraag is of het product onschuldig is. Monsanto moet nu een schadevergoeding betalen van ruim 250 miljoen euro aan een 46 jarige Dewayne Johnson, conciërge en tuinman die zegt lymfeklierkanker te hebben gekregen van Roundup.

Bayer betaalde in juni 63 miljard euro voor Monsanto. 63.000 miljoen euro. En… er lopen momenteel 5000 rechtszaken in de VS tegen Monsanto. In Europa mag Roundup nu nog 5 jaar gebruikt worden. Terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie eind 2015 aangaf dat het middel ‘’Mogelijk Kankerverwekkend’’ kan zijn. In Nederland mag Roundup niet meer gebruikt worden in openbaar groen en verharde oppervlakten, wél in de landbouw. Ondertussen kelderde het aandeel Bayer in één trek met ruim 10 % op de beurs, in één dag verloor het 9.000.000.000 euro aan beurswaarde. Angelsaksische bedrijven als Bayer en Monsanto beseffen onvoldoende dat emotie het wint van ratio in de westerse wereld. Een wereld waar sentimenten het winnen van argumenten. Dat geldt zeker voor grote olifanten. Ik ben bang dat ondanks de beste issue- en reputatiemanagement aanpak en de allerbeste advocaten Bayer hier weinig van leert getuige de officiële verklaring van Bayer, welke uiteraard in beroep gaat: ‘’de rechtspraak zal verder op in de procedure tot de slotsom komen dat Monsanto en glyfosaat niet verantwoordelijk zijn voor de ziekte van de heer Johnson’’. Een goed imago komt te voet en gaat per Ferrari. Dit wordt een extreem dure les voor Bayer en Monsanto. Op z’n Nederlands; er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Op z’n Amerikaans: Culture eats issuemanagement and strategy for breakfast.  

door Roger Engelberts

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.