door Roger Engelberts

Hej agrofoodie, ben jij transformer-proof?

Roger Engelberts zwaaide op 11 juni als lector Co-operatief en Co-creatief ondernemen aan HAS Hogeschool tijdens de HASterclass 'Wondernemen in Agrifood'.   Iedereen is tegen verANDERen. En ja. Flipthinking, draai het om. Iedereen is voor ontwIKkelen. Als we de toekomst in agrifoodketens aan blijven vliegen vanuit oude perspectieven, missen we deze toekomst volledig. Daarom; nieuwe perspectieven zijn nodig. Cultuur verorbert Strategie tijdens het ontbijt. Cultuur is wat jouw organisatie maakt of kraakt. Cult.  Cultuur is topdown gedreven maar als je er voor open staat kun je cultuur bottom up veranderen. Dat gaat dus over je open stellen; houding! Bekijk de trits Kennis, Houding, Gedrag. Kennis spuit het internet uit. Gedrag is in veel organisaties gecultiveerd. Maar houding… houding is alles. Attitude! En waar wordt je gevormd? Juist tussen je 17e en je 21e. Bildung noemen onze oosterburen dat. Vandaar mijn pleidooi om op de HAS Hogeschool elke dag te werken aan die houding…  

Investeren in nieuwe generaties agrifoodies levert een generatie die bekwaam is in het bouwen aan nieuwe Alliantievaardigheden. Die het vermogen heeft (eco)Systemen en Structuren te doorbreken. En die een Klimaat of Kultuur kan creëren voor nieuwe co-creatie. ASK4Co-creatie, dat was de titel van mijn inaugurele rede 5 jaar geleden en is en blijft het recept voor succesvolle co-creatie. Daarom investeren wij in de nieuwe generatie met tijd energie en middelen. Investeren in de nieuwe generatie kost geld ja. Niet investeren kost kapitalen!

Dat is nodig in een agrofood wereld die door twee transformers op z’n kop wordt gezet.

Transformator 1
Door de grotere druk op een meer inclusieve samenleving raakt de agrofoodwereld in een stroomversnelling naar een nieuw paradigmaverschuiving*: nieuwe waarde(n), duurzaamheid/circulariteit, eerlijke prijs businessmodellen, gezondere producten, welzijnsvriendelijkere productie en meer transparantie. Voedselsystemen transformeren. Dat raakt alle spelers binnen en buiten de keten. Het leidt tot nieuwe vormen van samen werken, ondernemerschap en co-creatie. Dit is een grote transformator die wordt versneld door een andere transformator

Transformator 2
Door de grote ont-wikkeling van digitalisering en automatisering voltrekt zich parallel aan Transformator 1 een andere transformator die een enorme impact heeft op agrifoodketens: de digitale transformatie.

De impact? De ontiegelijk in-gewikkelde agrifoodketens krijgen op het kruispunt van deze twee transformatoren te maken met ander ondernemerschap en businessmechanismen. Dat is nieuw. Agrifood zit in de overgang. De overgang naar een ander businessmodel of naar een andere manier van organiseren waarbij digitale technologieën een dominante versnelling vormen.   

Het kruispunt van twee transformatoren levert nieuwe inzichten op co-creatie, ondernemerschap en data-driven sturing. Dit is het thema waar drie lectoren vanuit verschillende perspectieven hun licht over lieten schijnen tijdens de speciale HASterclass op 11 juni 13.00 – 16.00 uur in cultuurtempel De Verkadefabriek.

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.