Het nieuwe leiderschap: integratie van innerlijke ontwikkeling
Wat maakt een goede leider in deze tijd? Bij Imagro geloven we dat de toekomst van de agri en foodsector wordt vormgegeven door leiders die méér durven. Niet alleen in woorden, maar in daden. Leiders die veerkracht tonen in crisis, bruggen bouwen in conflict, en altijd het grotere doel voor ogen houden. Na het opzetten van ontelbare positioneringssessies en gesprekken met CEO’s en managers, kwamen we tot vier dimensies van leiderschap: leiders moeten een integrale visie ontwikkelen, leiden met lef, transparant zijn in hun communicatie en zich kunnen inleven in de positie van een ander.
Vandaag meer over het ontwikkelen van een integrale visie.


Van crisis naar kansen
In 2010 presenteerde Paul Polman zijn Unilever Sustainable Living Plan. Binnen tien jaar zou de omzet verdubbeld moeten zijn en de milieu-impact gehalveerd. Daarnaast moest het welzijn en levensonderhoud van meer dan 1 miljard mensen verbeterd zijn. Polman en Unilever zetten hiermee een standaard voor positieve impact door organisaties die groot genoeg waren om deze impact ook daadwerkelijk te maken. Het was net na de wereldwijde financiële crisis; we zouden duurzaamheid en verantwoordelijkheid diep verankeren in onze visie voor de toekomst, een integrale visie over hoe winstgevendheid, duurzaamheid en zorg voor mens en planeet hand in hand konden gaan.
15 jaar later en die visie staat onder druk. Unilever voelt zich nu comfortabel in het Angelsaksische systeem van aandeelhouder eerst. De huidige wereldorde noopt ons het eigenbelang voorop te stellen. En bedrijven die CSRD als afvink-lijst zagen, halen opgelucht adem, Brussel laat de regels vieren. Hoe hou je nou nog koers, als manager, als CEO? Hoe doe ik dat eigenlijk als individu? Bij Imagro zijn we ervan overtuigd dat je juist nu je kompas moet ijken; visie op leiderschap anno 2025 betekent integraal denken, belangen verbinden en vooruitkijken.
Verschillende inzichten zijn leidend als we met managers een kompas bepalen. De Inner Development Goals (IDGs), een non-profit initiatief van verschillende organisaties, benadrukt het belang van doel en visionair denken als kerncompetenties voor toekomstgericht leiderschap. Dat kun je volgens IDG langs vijf dimensies doen:
- Aanwezig zijn: Het cultiveren van innerlijke kwaliteiten zoals mindfulness, zelfbewustzijn en integriteit.
- Denken: Het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden zoals kritisch denken, systeemdenken en het omgaan met complexiteit.
- Relatie aangaan: Het verbeteren van sociale vaardigheden zoals empathie, compassie en communicatie.
- Samenwerken: Het bevorderen van samenwerking en co-creatie door middel van teamwerk, conflictoplossing en inclusiviteit.
- Doen: Het stimuleren van proactief gedrag en veerkracht, en het vermogen om veranderingen te initiëren en te leiden.
De vader van leiderschapsdenken: Stephen Covey noemt in zijn standaardwerk “the 7 habits of highly effective people” vier dimensies waarop je een integrale visie kunt ontwikkelen. Covey adviseert vanuit een zelf gekozen centrum: (bedrijf, gezin, duurzaamheid, geld, principes, etc.) steeds vier waarden in te vullen.
1. Zekerheid: het vertegenwoordigt je waardigheid, identiteit en zelfrespect.
2. Sturing: het punt van waaruit je je leiderschap richting geeft.
3. Wijsheid: dat bepaalt je perspectief. En gevoel voor evenwicht.
4. Kracht: het vermogen om iets te verwezenlijken.
Een integrale visie is gebaat bij het kiezen van meerdere centra en het doordacht invullen van de waarden. Hoe meer centra worden gekozen, hoe meer invalshoeken en hoe integraler de visie wordt.
De 5 uitganspunten van een integrale visie
Bovenstaande inzichten hebben bij ons geleid tot een aantal uitgangspunten waarop je je visie kunt bepalen als je een aandeel wilt hebben in een duurzaam voedselsysteem. Ga ze voor jezelf na op voor jou wezenlijke onderwerpen. Die kun je onderverdelen in: werk (organisatie, werknemers), omgeving (landschap, natuur, biodiversiteit, etc.) of relatie (gezin, sociale contacten).

Waarom breder kijken loont
Of je nu CEO bent, boer, ondernemer of beleidsmaker: een integrale visie helpt je om beter te anticiperen op verandering, duurzame keuzes te maken en anderen te inspireren. Wie zich uitsluitend richt op korte termijndoelen, mist de grotere bewegingen die ons landschap en voedselsysteem verder vormgeven. Volgende week gaan we in op leiderschap met lef. Hoe neem je verantwoordelijkheid en hoe houd je je rug recht?
Deel dit artikel
Meld je aan voor onze I-mailing
In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.