door Roger Engelberts

HypoWiet

Nederwiedewiedewiet. Nederland is Cannabisland Nr 1*, thuisbasis van drugscriminelen. En dan denk je aan Brabant. Want daar tiert de teelt welig. Hoe meer wietplantages worden opgerold, hoe meer we inzien dat we slechts de ijsberg toppen. Tilburg spant de kroon: 700 plantages, 60 hennepbendes, 2500 medewerkers. Het is de grootste bedrijfstak én werkgever in de stad. 1.000.000 kilo natte wietoogst levert daar 1.000.000.000 euro per jaar op; meer dan de gehele gemeentelijke begroting.  

Het is hypowiet dat we een product aan de voordeur en kassa mogen verkopen, maar dat het heimelijk via de achterdeur illegaal als massa binnenkomt. Zwabberbeleid, afkomstig van Joop den Uyl, 1972! Ergo, boven- en onderwereld vermengen elkaar.

In mijn ogen moeten we de cannabis-case vanuit een ander perspectief aanvliegen. Cannabis is, met 85 ‘cannabinoïden’, een medicinale inhoudsstof, het gewas van de toekomst. Niet THC, wat een Teneergeslagen Houding Creëert, maar CBD is één van de werkzame stoffen. Bewezen effectief tegen kanker, ALS, epilepsie, Hepatitis B en HIV/aids, migraine, MS en Parkinson. Wablief? Een ultieme medicijnvervanger. Een natuurlijke werkzame stof. Met een USA-markt van maar liefst 100 miljard dollar - volgens het US Canabis Investment Report 2016.

En wij Nederlanders? Wij blijven relaxt en polderen vrolijk door over legalisering en deregulering. Wij kloppen ons op de borst als innovatieve agf-productiesector van de wereld. Maar flying high betekent dat je diep kan vallen.

Innovatie verzilver je door buiten de lijntjes te kleuren. Nederland, toon lef en ambitie. Legaliseer een gewas waar wij al 50 jaar illegale teeltkoning in zijn. Dat durven wij niet. Dat is hypowiet. Hebben niet de ballen om de wereld een Dutch Grown product te gunnen wat bewezen effectief is tegen Westerse welvaartsziekten. Wereldwijd zijn wij toptelers. En Nederlandse tuinbouwtoeleveranciers gaan nu sky high in 23 USA-staten – van Arizona tot Washington – in medicinale wietteelt. Amerika en Israël snappen het al. Deze landen schalen op met een omzet van 50.000,- euro/m2. Wij kijken toe, leggen het af in ons gepolder.

Vandaar: reguleer en legaliseer de (medicinale) teelt. Start ‘’The Green GoldRush’’, zoals de Amerikanen dat noemen. Glastuinbouw als groene apotheek! Nederwiedewiedewiet? Doe Maar!

Roger Engelberts
Directeur Imagro BV
Lector Co-creatief Ondernemerschap HAS Hogeschool 

*Uit onderzoek door het European Monitoring Centre for Drugs and Drugs Addiction.

 

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.