door Roger Engelberts

“Ik wil naast de rails lopen en de wereld op mijn tempo bekijken”

Kirsty van Galen ontdekt Imagro in één dag:
“Ik wil naast de rails lopen en de wereld op mijn tempo bekijken” Kirsty is stagiaire bij transitieteam Brabantse AgriFood Provincie Noord-Brabant. Ze heeft een leuke meeloopdag gehad bij Imagro. Hieronder leest u haar oogverslag. “Allereerst Roger, heel erg bedankt voor dit buitenkansje dat je me hebt gegeven. Een inkijkje in een werkdag bij de directeur van Imagro. Ja, dit ga ik trots vertellen aan medestudenten en docenten van de HAS Hogeschool. “You can’t Google experience”.

Mijn interpretatie van deze zin is dat een ervaring niet in schrift overgebracht kan worden. Toch is dat exact hetgeen wat ik nu ga proberen: mijn verhaal van een boeiende dag. De dag begon met een rondleiding bij Imagro. Meteen bij binnenkomst pik ik een positieve vibe op. Een doorkijkje naar de werkvloer, ontspannen stoelen om even in te wachten, een speels interieur, verschillende kleurtjes en bovenal open mensen die me graag even gedag zeggen. Een goed begin dus.

In de auto op weg naar CRV. Bijzonder, na nog geen half uur komen de eerste levensvragen al. Wat wil je in je werk gaan bereiken? Waar sta je voor? Waarom kies je een bepaald pad? Allemaal vragen waar ik NU nog geen kant en klaar antwoord op heb. Maar wel allemaal vragen die me niet meer loslaten.

Vervolgens een heel serieus gesprek bij CRV. Mooi om te zien hoe Roger zijn verhaal doet en op die manier de mensen van CRV laat nadenken. Een ‘sturend’ verhaal vertellen en het publiek meenemen in een die het beste voor hen is. - Gesprekstechnieken, een goeie vaardigheid die ik me graag beter eigen wil maken.

Ik ben ondertussen bezig met het voorbereiden van de column, die ik mag voordragen. Joepie wat een feest! Hoewel, het natuurlijk de uitgelezen kans is om dit soort dingen te oefenen. Nu, een dag later, weet ik dat falen een kracht is, dus mocht ik falen dan is dat heel mooi voor mij. Want wie het meeste faalt zal toch winnen!

Door naar het Fletcher hotel voor een meeting met 40 ervaren adviseurs van de Vereniging van Agrarische Bedrijfsadviseurs (VAB). Eerst maken we de zaal klaar voor gebruik. Alle stoelen naar voren en een kompas op de vloer. Ik vraag me af waar dat ding precies voor gaat zijn, maar ik laat me verrassen.

Eerst een heel mooi verhaal van Pierre Berntsen, Directeur Agrarische Bedrijven bij ABN-AMRO, over de verandering binnen de veehouderij. Een verhaal verteld vanuit een helikopterview. Dingen zijn aan het veranderen, de consument bepaald tegenwoordig veel meer dan vroeger. Zowel boer als adviseur zullen hier iets mee moeten doen. Vroeger had je biologische productie en reguliere productie, tegenwoordig creëren we verschillende concepten die daartussenin liggen. Maar wat als een paal boven water staat, is dat de vitaliteit van boeren en tuinders erg belangrijk is.

Direct daarna gingen een volgende lezing van Dik Kruijthoff van Novifarm, een akkerbouwbedrijf. Het koos het perspectief van een onderzeeër. Hij benadert verandering vanuit de praktijk. Hij geeft een prachtig voorbeeld van de aardappel. Een aardappel die mét schil wordt geleverd voor het maken van frietjes. In de cafetaria kan deze aardappel - voor de neus van de klant -  omgetoverd worden tot een frietje. Zo hebben ze meerwaarde gecreëerd. Ook wordt het punt van samenwerken duidelijk aangehaald: door samen te werken kun je veel meer bereiken.

Als klap op de vuurpijl de workshop. Een open en frisse en vooral vrolijke richtinggevende meeting. Roger brengt de adviseurs in beweging, maakt verbinding en stuurt ze (vandaar het kompas) richting hun eigen ambities en dromen. Mooi om te zien hoe een groep reageert en acteert.

Mijn grootste leerpunten haal ik uit de oneliners van Roger. Creatieve vondsten, die me stof tot nadenken geven. Een kleine  opsomming:
- The brains is like a parachute, it only work if it’s open.
- Geloof in een zee van niches rondom een eiland van bulk.
- Als je focust op resultaat krijg je geen verandering. Focus op verandering en je krijgt ook resultaat.
- Niet vinken maar vonken, dan word je aanstekelijk.
- Geld stroomt naar waarde. Maak dus waarde en het geld komt vanzelf.
- You can’t Google experience.
- Change your words and it will change your world.
- De natuur heeft alles al bedacht, je hoeft alleen maar te kijken en luisteren.

Maar dit was natuurlijk niet het enige wat me is bijgebleven. Ook een aantal opmerkingen zijn blijven hangen zoals:

  • 3 P’s: Passion, Pleasure and Pride;
  • Koers, kansen ontwikkelen en resultaten scoren;
  • Kompas is Compassie is Emotie;
  • N=North=Needs, E=East=Emotion, S=South=Stereotypes and W=West=Wants
  • Koers bepalen in het leven met je kompas zodat je alle kanten op kan doormiddel van omdenken.

Al met al is het behoorlijk goed gelukt om mij te prikkelen en inspireren. Ik heb nog geen idee hoe ik deze informatie vorm kan gaan geven, maar ik ben al wel ergens achter gekomen. Ik wil niet op een willekeurige trein stappen die langkomt. Ik wil naast die rails lopen en de wereld op mijn tempo bekijken. Zo zie ik veel meer dan dat ik zou zien vanuit die trein. Ik zal meer mensen ontmoeten en verbindingen kunnen maken. En wat ik misschien wel het belangrijkste vind, ik zal meer afslagen tot mijn beschikking hebben dan de mensen die de al gevormde weg volgen.

Kirsty van Galen, 25 november 2016 

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.