Meer items laden
 Je hebt het einde bereikt, probeer je zoekterm te verfijnen als je niet het gewenste resultaat hebt gevonden.
 Sorry, er zijn geen resultaten gevonden op deze zoekterm
Logo Imagro 30 jaar Imagro logo
Zoeken
15 mei 2023

Maakt vezelteelt nieuwe toekomst mogelijk?

Ministers, waterschappen, banken en brancheverenigingen zijn enthousiast over vezelgewassen. Ze zouden de oplossing kunnen zijn voor een vastlopende bouwsector en een deel van de landbouw een nieuwe toekomst kunnen geven. Naast Natura 2000-gebieden, maar eigenlijk in alle gebieden waar de depositiedruk hoog is.

Geschreven door Bart de Voogd, Imagro B.V. voor Nieuwe Oogst - 12 mei 2023

Foto: Laurens Eggen

In de zoektocht naar een perspectief voor de landbouw is er steeds meer aandacht voor vezelgewassen. De gewassen vragen minder van de bodem, leggen CO2 vast in de grond en materialen, verminderen stikstofuitstoot en kunnen nitraatuitspoeling tegengaan.

‘Alles draait om vertrouwen’, zegt Jan Willem van de Groep van Building Balance. Samen met Eppo Timmer is Van de Groep verantwoordelijk voor een flinke versnelling van de teelt van vezelgewassen in de provincie Limburg. ‘Maar agrarisch ondernemers die kunnen rekenen hoef ik echt niet meer te overtuigen.’

Vezelteelt of biobased gewassen passen volgens Van de Groep niet alleen uitstekend in een nieuw landbouwperspectief, de vastgelopen bouwsector kan daarmee met veel minder CO2-uitstoot verder bouwen. Maar dat vraagt wel een ander denkkader van de bouwsector en overheid. En, niet in de laatste plaats, vraagt het een ander denkkader van een sector die primair is ingericht op voedselproductie.

Van de Groep, kartrekker van Building Balance, probeert daarom boeren aan de keukentafel enthousiast te maken. Dat gesprek gaat al snel over verdienvermogen en maatwerk. ‘Geen boer is hetzelfde. De een heeft net het bedrijf overgenomen en legt de puzzel hoe hij of zij aan verplichtingen kan voldoen, de ander denkt na over stoppen en wil de grond productief houden.’

Een akkerbouwer zal de opbrengst van een vezelgewas volgens Van de Groep al snel vergelijken met de opbrengst van bijvoorbeeld uien en aardappels. ‘Boeren gaan echt niet allemaal in één keer om. Maar we zien wel interesse en sommigen zijn bereid al op kleine schaal met vezelgewassen te experimenteren.’

Volgens Building Balance bieden vezelgewassen meer mogelijkheden voor de combinatie van primaire gewassen en rustgewassen. Ze kunnen namelijk worden ingezet op zowel droge als natte grond.

 

‘Boeren gaan echt niet allemaal in één keer om, maar er is wel interesse’

Deel dit artikel

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.