door Roger Engelberts

‘Making sustainable agriculture a future for youth in Africa’

 2017 is een bepalend jaar voor het versterken van het partnerschap tussen Europa en Afrika. In Afrika vinden momenteel grote economische en maatschappelijke veranderingen plaats. De demografische groei is buitengewoon: volgens de vooruitzichten van de Verenigde Naties verdubbelt de bevolking van Afrika naar verwachting in 2050; van 1,2 miljard tot 2,4 miljard. Het Internationaal Monetair Fonds schat dat het continent tot 2035 jaarlijks 18 miljoen nieuwe banen moet creëren om nieuwe arbeidsmarktnemers te absorberen. Vergelijk dat met de 3 miljoen banen per jaar die momenteel in de formele economie zijn gecreëerd. Uitdagingen zoals armoede, voedselonzekerheid, ondervoeding, bedreigingen voor het milieu kunnen worden verergerd door de bevolkingsgroei.

Samen met Mathee Kamp, senior adviseur Imagro zet ik het  project ‘Koeien voor Kenia’ en de Dairy Development Foundation op. In dat kader bezocht in het begin van de zomer een conferentie in het FAO gebouw, Rome, over de agrarische sector in opdracht van de Rabobank Foundation (Pierre van Hedel). Het ging over de ontwikkeling in Afrika en de rol van de agrarische sector. De centrale vraag was: hoe kan de sector zich met de hulp van de Europese Unie verder ontwikkelen, zodat de agrarisch sector voor jongeren weer aantrekkelijk wordt en zij de bovengenoemde uitdagingen kunnen tackelen.

De afgelopen twee decennia heeft Afrika een indrukwekkende economische vooruitgang en positieve transformatie getoond. Er ontstaan nieuwe en unieke kansen: groeiende en steeds meer geïntegreerde markten en een dynamische MKB-sector. De EU is ook op een kruispunt belandt: wat wordt de richting en de afslag? Rijden we rechtdoor of kiezen we voor rechts of links af? De EU bespreekt zijn eigen richting, maar ook de richting van de toekomstige betrekkingen - na het verstrijken van de Cotonou-overeenkomst in 2020 - met de landen van Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan De EU is de naaste buurman van Afrika, de eerste buitenlandse investeerder, de eerste handelspartner en biedt gratis toegang tot de EU-markt via economische partnerschapsovereenkomsten (EPA).

Tegelijkertijd onderhandelen de Afrikaanse regeringen progressief over de continentale vrijhandelszone die de intracommunautaire handel stimuleert. Bovendien voegen demografische trends, toenemende mobiliteit en migratie een nieuwe dimensie toe. Een extra dimensie rondom de noodzaak van een gemeenschappelijke agenda om duurzame economische ontwikkeling in Afrika te bevorderen en de banen te creëren die nodig zijn om optimaal gebruikt te maken van de mogelijkheden van het continent.

Duurzame landbouw is een hoeksteen voor economische ontwikkeling en duurzame groei in beide regio's. Duurzame landbouw moet ervoor zorgen dat zowel de EU als de AU zich richt op de verbetering van armoedebestrijding, voedselzekerheid, verbeterde voeding, plattelandsgroei en levensonderhoud, evenals duurzaam beheer en bescherming van natuurlijke hulpbronnen.

Zo denken niet alleen grote investeerders zoals Nestlé erover, maar ook Minister van Dam, staatssecretaris van Economische zaken. Ik sprak hem en Aldrik Gierveld (directeur Europees Landbouw en Visserij beleid en voedselzekerheid bij Economische zaken) over ons project en ook zij zien niet alleen potentie voor Nederlandse kennis in Afrika, maar ook het belang ervan. Zij zijn positief over het ondersteunen van Nederlandse agrarische projecten in Afrika. Samen (jong en oud, nationaal en internationaal) moeten we ervoor zorgen dat deze gewenste ontwikkelingen plaats kunnen vinden.

Kortom: focus op de plattelands- en landbouweconomie (en de garantie hiervan), waardeketens en geïntegreerde markten, duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen en klimaatslimme landbouw. Deze spelen een sleutelrol in de bevordering van economische groei, scheppen van banen, ontwikkelen van Afrikaanse landen. En zorgen zo voor de daling van armoede en stijging van voedselzekerheid, essentiële punten op de 2030 agenda (duurzame ontwikkelingen) en 2063 agenda (Afrikaanse Unie).


Charlotte Pompe (HAS Hogeschool 2015)
Young Expert Sustainable Dairy Development – Says YES to Dairy Development

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.