Meer items laden
 Je hebt het einde bereikt, probeer je zoekterm te verfijnen als je niet het gewenste resultaat hebt gevonden.
 Sorry, er zijn geen resultaten gevonden op deze zoekterm
Logo Imagro
Zoeken
9 september 2022

Martin Scholten benoemd tot Honorary Fellow

Afgelopen week is Martin scholten benoemd tot Honorary Fellow van Scotland’s Rural College (SRUC). Het team van Imagro feliciteert Martin met deze eervolle award. Hij ontving deze voor zijn inzichten op het gebied van een plattelandseconomie gebaseerd op een circulaire benutting van natuurlijke grondstoffen in een “Regional Natural Economy”, en zijn inzet om dit ook in Schotland in de praktijk te brengen.

Scholten speelde volgens het nominatiecomité van SRUC een grote rol in de ontwikkeling van internationale samenwerking binnen onderzoek en onderwijs wat relevant is voor de kwaliteit van de leefomgeving op natuurrijk platteland, mét landbouwperspectief. Dit onderzoek levert een bijdrage aan de leefbaarheid van het platteland, zowel in termen van landschappelijke aantrekkelijkheid als in de brede welvaart die hieraan gekoppeld is. Scholten noemt de benoeming “een getuigenis van het belang van een lokale natuurlijke economie, gebiedsgedreven en gebaseerd op kringlooplandbouw voor het behalen van de mondiale ontwikkelingsdoelen voor een duurzame wereld.”

De benoeming vond plaats tijdens een traditionele ‘graduation ceremony’, die in typisch Schotse ambiance plaatsvond op de Victoriaanse campus van de University of Glasgow. De onderscheiding van ‘Honorary Fellow’ wordt eens per jaar toegekend aan een persoon die voor SRUC van groot belang is geweest. Scholten is de eerste niet-Britse ‘Honorary Fellow’ van SRUC, een jonge ‘enterprise university’ die in 2012 is ontstaan na fusie van diverse landbouwgerichte onderwijsinstellingen met rijke historie en traditie. De focus van SRUC ligt op duurzame natuurlijke economie.

Scholten kent SRUC vanuit de intensieve samenwerking tussen SRUC en WUR, en van de internationale samenwerking gekoppeld aan de Global Research Alliance (GRA) on agricultural greenhouse gases en bij de Europese publiek-private alliantie Animal Task Force (ATF) waar Scholten leiding aan gaf. Daarnaast is Scholten adviseur in verschillende commissies over de toekomst van het Schotse onderzoek oop het gebied van Natural Economy.

Martin Scholten is ecoloog en denkt vanuit zijn rol bij Imagro vanuit die achtergrond mee over nieuwe toekomstperspectieven voor ons voedselsysteem én transities die hiervoor nodig zijn. Voor hem is de draagkracht van de aarde en circulair grondstofgebruik passend bij de natuurlijke omgeving daarbij leidend. “We moeten doordenken en omdenken, én samen leren en doen. Dat vereist communicatie die gericht is op verbinden, inspireren en doorpakken”, aldus Scholten. Imagro is trots op deze ‘Honorary Fellow’ die internationale bijdrage levert aan projecten die draaien om vernieuwing van het voedselsysteem én verbetering van landschap en leefomgeving.

Meer over Martin’s ervaringen in Schotland en zijn kijk op gebiedsgericht maatwerk lees je in zijn blog Nieuw Adaptief Perspectief.

Deel dit artikel

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.