door Ruben Burger

Nederland als GIDS-land voor natuurinclusieve landbouw

Natuurinclusieve landbouw. Iedereen heeft er de mond van vol. Wat is het eigenlijk? Hoe belangrijk is natuurinclusieve landbouw in relatie tot het grote VN-doel om in 2030 een klimaat neutrale landbouw te realiseren? Is het haalbaar, schaalbaar en betaalbaar? Welk proces gaat daarbij helpen? Hoever ligt natuurinclusieve landbouw eigenlijk af van de gangbare landbouw? Gaat de nieuwe Farm2Fork strategie van de EU – een strategie waarin Europa in 2030 25 % biologische landbouw moet realiseren – een impuls geven aan natuurinclusieve landbouw in Nederland?
In 2030, dat is over 8 jaar, pakweg 3.000 dagen! Meer vragen dan antwoorden. 4 (oud)-lectoren van HAS Hogeschool, 1 professor van Wageningen University en 1 HAS-alumnus (winnaar HAS Foodmanship award en lid Food100) gaan op zoek naar opiniërende antwoorden in een serie van 6 artikelen. Daan Groot, Erwin van Woudenberg, Harry van Delft, Roger Engelberts, Ruben Burger en Martin Scholten gaan de challenge aan en kijken ieder vanuit hun eigen perspectief naar het vraagstuk. De uitdaging:
Kan Nederland GIDS-land worden met natuurinclusieve landbouw, waarbij een goed verdienmodel voor de boer centraal staat? 

Natuurinclusieve landbouw. Iedereen heeft er de mond van vol. Maar wat is het eigenlijk? En hoe belangrijk is natuurinclusieve landbouw in relatie tot het grote VN-doel om in 2030 een klimaat neutrale landbouw te realiseren? Is het haalbaar, schaalbaar en betaalbaar? Welk proces gaat daarbij helpen? Hoever ligt natuurinclusieve landbouw eigenlijk af van de gangbare landbouw? Gaat de nieuwe Farm2Fork strategie van de EU – een strategie waarin Europa in 2030 25 % biologische landbouw moet realiseren – een impuls geven aan natuurinclusieve landbouw in Nederland? In 2030, dat is over 8 jaar, pakweg 3.000 dagen!

Meer vragen dan antwoorden. 4 (oud)-lectoren van HAS Hogeschool, 1 professor van Wageningen University en 1 HAS-alumnus (winnaar HAS Foodmanship award en lid Food100) gaan op zoek naar opiniërende antwoorden in een serie van 6 artikelen. Daan Groot, Erwin van Woudenberg, Harry van Delft, Roger Engelberts, Ruben Burger en Martin Scholten gaan de challenge aan en kijken ieder vanuit hun eigen perspectief naar het vraagstuk. De uitdaging: kan Nederland GIDS-land worden met natuurinclusieve landbouw, waarbij een goed verdienmodel voor de boer centraal staat? That’s the question! 

Deel 1

ERWIN VAN WOUDENBERG

Natuurinclusieve landbouw & de consument: een ongelukkige combinatie                    

Lees hier

Deel 2

HARRY VAN DELFT

Kun je als ‘natuurinclusieve’ boer economisch overleven als je ook de aarde wilt redden? 

Lees hier

Deel 3

ROGER ENGELBERTS

Boeren in symbiose                                                                                                                    

Lees hier

Deel 4

MARTIN SCHOLTEN

Nabuurschap in Nederland: natuur en landbouw in een nieuw perspectief                          

Lees hier

Deel 5

RUBEN BURGER

Een rituele dans rondom de natuurinclusieve wisseltrofee                                                  

Lees hier

Deel 6

DAAN GROOT

Op zoek naar een nieuw samenspel tussen boeren, overheid, consumenten en ketenpartijen

Lees hier

Deze blogserie is tot stand gekomen dankzij de schrijvers en de communicatieafdeling van HAS Hogeschool.

De serie is origineel gepubliceerd via HAS Hogeschool.

Ook geschreven door Ruben Burger:

> Communicatie = koffie!

Deel dit bericht

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.