Meer items laden
 Je hebt het einde bereikt, probeer je zoekterm te verfijnen als je niet het gewenste resultaat hebt gevonden.
 Sorry, er zijn geen resultaten gevonden op deze zoekterm
Logo Imagro 30 jaar Imagro logo
Zoeken
23 december 2022

Op naar een BIJzonder 2023!

 

In 2022 stonden Imagro Imkers Bart Schouteten en Carlien van Bergen aan de wieg van de eerste bijenhoning uit onze Nierswei. In 2023 investeert Imagro de normale kosten voor Kerstkaarten en Kerstcadeaus in een wereldwijd onderzoek van Arista Bee Research naar varroa-resistente en daarmee chemie-vrije en gezonde bijen. Daarmee leveren we een kleine bijdrage aan een groot goed doel; Biodiversiteit & Bestuiving, Natuur & Landbouw.

13 jaar oud was hij, toen hij imker werd. Een halve eeuw later, met inmiddels een leven en carrière als internationale onderzoeksdirecteur voor MSD achter de rug, gooide hij het roer om en gaat hij op kruistocht tegen de varroa-mijt bij bijen. varroa-mijten? Ja, een lelijk klein beestje met ene grote negatieve impact op bijenpopulaties. Bijen gaan er uiteindelijk aan dood, planten zich niet voort en daardoor sterven de bijen(volkeren) uit. Dit zorgt ervoor dat er steeds minder bloemen/planten bestoven worden en daardoor keldert de biodiversiteit.

 

Hij was het spuug- en spuugzat na de zoveelste tegenvallende chemische bestrijding bij zijn eigen bijen tegen de varroa-mijt.

Hij zegde pardoes zijn baan op, kreeg een handdruk mee en startte in zijn zilveren carrière een eigen onderzoeksbedrijf. Want hij was er helemaal klaar mee. Klaar met de verzwakte bijen door varroa behandeling. Klaar met het beeld dat bestaande chemie niet meer werkte en er illegale middelen in gebruik zijn om de varroa te bestrijden. Klaar met de resistentie-ontwikkeling van de varroa-mijt. Klaar met het feit dat zieke bijen door de varroa-bestrijding een steeds kortere levenscyclus hebben. Klaar met het feit dat gewassen wereldwijd niet meer bestoven konden worden door verzwakte populaties.

 

‘’Hij’’, is Bart-Jan Fernhout. Hij vond bij toeval 5 jaar geleden in een oud Amerikaans proefschrift een mogelijke revolutionaire aanpak. Een aanpak om de hardnekkige varroa-mijt die enorm veel schade in bijenvolken toebrengt, effectief en definitief te bestrijden. Iets wat tot dan toe onmogelijk leek. Want wat bleek, in Amerika hadden onderzoekers eind jaren ’90 een grote ontdekking gedaan. Dat een specifieke soort bijen zogenaamde VSH hebben in hun DNA. Dat is Varroa Sensitive Hygiene.

Letterlijk kunnen deze bijen met zo’n VSH-gen , varroa-besmettingen ruiken in hun pop. En bij een positieve geur eten zij hun eigen ei(wit) uit deze pop op. Daarmee verschoont de populatie zichzelf van de mijt en houdt daarmee in toekomstige generaties de besmetting met varroa buiten de deur.

 

Dit was voor wetenschapper Fernhout een dusdanig inzicht dat hij besloot om zijn leven en carrière aan te wijden. Fernhout ‘kweekt’ volkeren met allemaal het VSH gen door de bijen door middel van kunstmatige inseminatie met elkaar te kruisen. Onbaatzuchtig, zonder inkomstenbron, zonder inkomen. Door zuivere lijnen te gaan creëren in bijenvolken op VSH-resistente bijen. Ja, je leest het goed. Kunstmatige inseminatie bij de koningin en een wereldwijd fokprogramma voor bijen volken vanuit een voormalig CRV KI-centrum voor runderen op de EiwitCampus in Beers.

 

Aldus geschiede en Arista Bee Research is geboren. Het Landbouw Innovatie Bureau en Agri Food Capital ondersteunen Fernhout inmiddels. Een heel nobel initiatief, wat in potentie een kandidaat zou kunnen zijn voor een nobelprijs, want als dat toch eens zou lukken, een chemie en ziektevrije bijenpopulatie boeren, burgers, buitenlui en imkers. Inmiddels heeft Fernhout ankers geslagen met zijn fokkerij- en selectieprogramma in diverse landen waaronder Italië, Duitsland, Frankrijk, Hawaï en Amerika.

 

In 2023 investeert Imagro de Kerst-kaarten en Kerstcadeau-investering in een wereldwijd onderzoek van Arista Bee Research. Daarmee leveren we een kleine bijdrage aan een groot goed doel, biodiversiteit én bestuiving, natuur én landbouw.

 

Voor meer informatie:

roger@imagro.nl

bartjan.fernhout@aristabeeresearch.org

 

Deel dit artikel

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.