door Marèl Vermeer-Scheenloop

Oproep aan voedingsbedrijven: zoek de aansluiting met de consument!

Meer dan ooit is het voor voedingsmiddelenbedrijven belangrijk om de verbinding met de consument te vinden. Na de coronapandemie zitten we nu midden in een energie- en klimaatcrisis. De portemonnee van de consument staat onder druk en ook maatschappelijke verantwoordelijkheid bepaalt steeds meer de keuze van de consument. In 2023 is de consument bewuster dan ooit. Ook dit jaar heeft het wereldwijde onderzoeksbureau Innova Market Insights onderzoek onder consumenten verricht met als resultaat dé foodtrends voor 2023. Dus voedselpionier doe er je voordeel mee!
1. Herwaarderen van Waarde
Veel voedselbedrijven en ondernemers worstelen met stijgende kosten en grotere instabiliteit. Om dit te bestrijden moet men goed begrijpen waar de consument de grens van het compromis legt. Consumenten zoeken merken die aansluiten bij hun eigen waarde, levensstijl en budget. Ze zoeken bewust naar besparingsmogelijkheden. Focus ligt op minimaliseren van foodwaste, recycling van producten en verpakkingen en producten met een milieuvriendelijke verpakking.
 
2. Betaalbare voeding
Consumenten richten hun aandacht op eenvoudige maar voedzame producten die betaalbaar zijn. Consumenten zijn zich heel bewust van de huidige prijsstijgingen op voedingsproducten. Jaar na jaar zien we groei van producten/merken met budgetclaims op de verpakking.
3. Generatiedrang
Jongere consumenten, opgegroeid in een interactieve digitale wereld, creëren trends en bepalen wat markten moeten bieden. Voor Generatie Z en Millennials zijn voedingsmiddelen en merkkeuzes belangrijke indicatoren van levensstijl, overtuigingen en waarden. Terwijl gezondheid een steeds belangrijkere drijfveer is voor aankopen, veroveren nieuwe en internationale smaken de harten van een jong en experimenteel publiek.
 
4. Plantaardig: Een nieuw verhaal
De snelle opkomst van de plantaardige sector heeft, bijna onvermijdelijk, een aantal hindernissen genomen, waardoor de vraag van de consument naar smaakvolle producten van hoge kwaliteit opnieuw centraal moet komen te staan. Markt voor op zichzelf staande plantaardige producten groeit, markt voor vlees/vis vervangers daalt. De toekomst voor plantbased is bright.
5. Farming the future
Nieuwe innovatieve landbouwsystemen verbeteren de kwaliteit en duurzaamheid, wat leidt tot een hernieuwde belangstelling van de consument voor voedselbronnen. 69% van de consumenten wereldwijd zegt dat ze de voorkeur geven aan producten die de voordelen van hun inkoop/landbouwmethode op de verpakking vermelden.
 
6. Quick Quality
Culinaire creativiteit bloeide op tijdens de pandemie en moet nu gepaard gaan met extra gemak om aan drukkere routines te voldoen. Maar, consumenten zoeken meer dan alleen gemak. Prijs, versheid en gezondheidsaspecten worden steeds belangrijker. Ook low-carb, vegan en vega zijn nog verder in opkomst.
7. Digitale connectie
Merken beginnen het volledige potentieel van consumentenverbindingen te omarmen door het echte leven te verbeteren met digitale ervaringen. Het samenvoegen van voedsel met digitale ervaringen is de sleutel tot het bereiken van jongeren.
 
8. Wraak uitgaves
Kleine uitspattingen hebben een groter effect als luxe-uitgaven onder druk komen te staan: kansen om de merkperceptie te verbeteren. 3 op de 5 consumenten zeggen dat ze waarschijnlijk een eenmalige impulsaankoop zullen doen wanneer het eten of drinken innovatief is. Afgelopen jaren zagen we al een opkomst van limited editions van gevestigde merken, dit zal verder toenemen in 2023.
9. Gezondheid ontrafelen
Berichtgeving op de verpakking is dé bron voor consumenten die graag meer willen weten over de gezondheid en voedingswaarde van een product. Blijvende groei aan gezondheidsclaims op verpakkingen.
 
10. Transparantie onvolmaakt
Transparantie over complexiteit van verduurzaming wordt gewaardeerd door consumenten. 62% van de consumenten voelt zich meer betrokken bij een merk wanneer die openlijk communiceert over de af te leggen weg naar het verbeteren van duurzaamheidsaspecten.

Bron: Innova Market Insights

Deel dit bericht

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.