door Roger Engelberts

Pino komt de grens niet over

In mijn vorige blog ging ik via Pino naar de nieuwe aanpak van de Nederlandse overheid om het vogelgriepvirus in te dammen. De regionale aanpak. Nederland is verdeeld in vier delen. Transport is beperkt toegestaan tussen deze gebieden. Dat klinkt mooi. Maar het heeft ook nadelige kanten. Lege stallen blijven leeg. De mest mag nog niet weg. Het risico op verspreiding van het virus is te groot.

Grensgevallen
Terwijl transport – zij het beperkt – weer mag in Nederland sluit België de grens voor Nederlands pluimvee. Open grenzen binnen de Europese Unie? Ja, maar nu even niet. Waarom heeft dit effect op het bedrijf van mijn ouders?

Deze week leken we wel voersmokkelaars. We halen een klein gedeelte van ons voer uit België. De vrachtwagen met voer kwam de grens niet over. Een andere vrachtwagen bood geen soelaas. We hebben het voer uiteindelijk in een silo in de buurt ‘geblazen’ en laten vervoeren door een transporteur die normaal gesproken kiezelsteentjes vervoert. Natuurlijk gebeurde dit volgens het boekje.

Een ander heikel punt is het vervoer van pluimvee naar België. Er moesten kippen naar de slachterij. In België, dus probleem! Deze activiteit ging van de agenda en de ploeg die de kippen zou verladen is afgezegd. Dus er werd weer veel ‘over en weer’ gebeld met verschillende partijen. De bedrijven in Nederland en België zitten ook aan tafel met de overheden. Omdat deze beperking, nadelige gevolgen hebben voor hun werkzaamheden. De grote Belgische slachterijen van pluimvee, eierhandelaren, ei-verwerkers en pluimveebedrijven hebben allemaal grondstoffen nodig om te produceren. En toevallig zit de aanvoerlijn niet alleen in eigen land. Nu is het afwachten. Wanneer gaan de grenzen weer open. 

Wat gebeurt er met de kippen die naar België zouden gaan?
Die zitten nog steeds op stok. Het voordeel is dat ze eieren leggen. We nemen deze stal weer mee in onze dagelijkse werkzaamheden en de eieren rollen gewoon weer van de band. In het begin werd er verteld dat de mest niet vervoerd mag worden. Hiervoor hebben we een korte termijn oplossing. Het mest kan/moet tijdelijk op dezelfde locatie worden opgeslagen als waar het wordt geproduceerd.

Allemaal spannende ontwikkelingen, maar wij raken niet van de leg!

Natuurlijk is er ook positief nieuws. Er zijn geen nieuwe uitbraken van het virus bekend, dit geeft de sector hoop en vertrouwen. Morgen dus weer fris aan de slag met Eggcellent.  

Wil je mijn vorige blog ‘Pino heeft de vogelgriep’ lezen, klik dan hier. Tot de volgende blog!

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.