door Roger Engelberts

Pionieren in de Peel

Held Henk Vorige week mochten we Henk Kerkers weer eens bezoeken. Boer Henk. Held Henk voor mij. Breemortelweg 21 in Deurne. Henk pioniert in de Peel. Henk maakte de stap van wethouder naar groentehouder. Grossiert in verdienmodelletjes op 1,5 hectare grond. Bouwde een moestuin van 15.000 vierkante meter, waar daarvoor 10 jaar mais in monocultuur stond. Deed daarmee iets wat eigenlijk niet kan, bevocht aaltjes met Afrikaantjes.

Henk kreeg met zijn bedrijf Bijzonder Brabants vorig jaar de AgroFood Pluim van deputé Annemarie Spierings als aanmoediging voor zijn hele oeuvre: terugbouwen van een historische langgevelboerderij, workshop ouderwets inmaken van groente, Klasseboeren regio de Peel, samenwerking Slowfood, naar een Brabantse Terra Madre etc.

Held Henk wil ontdekken wat kan. Teelt in een bouwplan van meer dan 100(!) verschillende vergeten groentes topproducten die hij verkoopt voor topprijzen aan toprestaurants in de buurt. Heilige boontjes, blauwe koolrabi, ananaskers, lupine, blauwe borage. Peulen voor 13,- per kilo. Kom daar maar eens voor. Teelt in zijn zorgvuldige uitgeknobbelde bouwplan vlinderbloemigen die stikstof uit de lucht pakken en dit in symbiose met bacteriën vastleggen in de grond.

En toeval bestaat niet, het valt je toe. Dwars door zijn moestuin loopt de Peelrandbreuk, een geologisch verschijnsel op weg naar de UNESCO-status. Hij heeft deze met zijn eigen spade zichtbaar gemaakt. Op een meter afstand is – ik lieg het niet – is het verschil in grondwaterstand 4 meter.

Henk is voor mij het symbool van vernieuwing in de Peel. Met de bekende Pioniersgeest van Het Kan Wel. De historische mentaliteit van bikkelen in verbinding brengen naar de toekomst. Diversiteit is het beste wat de Peel met zijn monocultuur boerderijen kan overkomen.

De beroemde Peelband zong een nummer over een Henk. Rowwen Heze: Henk is bovenal een fijne en lollige vent. Als hij wil nadenken of brainstormen… loopt deze Henk en passant nog even een marathon door de Peel.


Afgelopen drie jaar was Roger Engelberts samen met Jan van Rijsingen en Ria Joosten lid van de Vrijwillige Raad van Advies van Bijzonder Brabants.

 

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.