door Roger Engelberts

Plastic Not Fantastic

door Roger Engelberts
Elk jaar stroomt er 8.000.000.000 kg aan plastic de oceanen in. Het was dé eye-opener én call-to-action voor mijn oudste dochter om te kiezen voor haar studie Future Planet Studies aan de UVA.

Eerst even de feiten:

  • Er zitten meer microplastics in de oceaan dan dat er zandkorrels zijn op aarde.
  • 322 miljoen ton plastic is er geproduceerd in 2015, dat is net zo veel als het totale gewicht van de Empire State Building (gemaakt van graniet en staal).
  • 60-90 procent van het weggegooide afval in de scheepvaart is plastic gebaseerd.
  • Meer dan 50 procent van de zeeschildpadden heeft wel eens plastic geconsumeerd.
  • De gemiddelde Amerikaan drinkt 167 plastic wegwerp flessen water. Bron: Ecowatch.


Nu wil ik het met je hebben over de Verbindende Kracht van water. Deze zomer liep ik de marathon in San Francisco. Ik stond op die beroemde enorme brug uit 1936 - de Golden Gate - tussen duizenden hardlopers. Kijkend naar de peilloze diepte onder me dacht ik aan die mooie Engelse uitdrukking. ‘It’s all just water under the bridge.’

Ik dacht... Phanta Rei
Alles stroomt voort, en gaat door, net als deze rivier. En op het water zag ik een bootje: mensen gedragen op het water. Water is eigenlijk niet één ding. Water kan optillen, vervormen, verzwelgen, bevriezen, verbranden, koken, nieuwe wegen vinden, wassen, verfrissen… Net als water heeft Imagro niet één vorm. Onze kracht is dat we meebewegen. Niet tegenbewegen. Net als water. Wat er ook gebeurt.

In 2017 hebben we een ondernemer, Damir Perkic, geholpen met een Kickstarter campagne voor zijn start-up BE O. Hij heeft een slimme manier ontwikkeld om duurzame bio-plastic producten te produceren van natuurlijke, hernieuwbare materialen. Na twee jaar bikkelen, afzien en diep gaan is het eerste BE O product op de markt. Een mooi verhaal en verfrissende ambitie, waar Imagro een bescheiden bijdrage aan mocht leveren. Deze maandag gaven we elke ‘Imagroaan’ als frisse zomerstart een BE O Bottle: een waterfles gemaakt van restmateriaal van suikerriet.

Dezelfde dag verzorgde Leonne Cuppen onze Imagro InspiratieLunch. Een bijzondere gast, Leonne Cuppen, mede ‘grondlegster’ van de Dutch Design Week. Na haar afstuderen aan de Designacademy Eindhoven in 1990 heeft ze samen met twee medestudenten het ontwerpbureau Yksi Ontwerp opgericht, een platform ter promotie van Dutch Design. Die rol heeft zij steeds verder uitgebouwd en twee jaar geleden heeft ze Yksi Connect opgericht met als doel meer verbindingen te leggen tussen ontwerpers en het werkveld van verschillende disciplines. Ze streeft ernaar bij te dragen aan de transitie van duurzaamheid (awareness), naar circulair (blijvend hergebruik) en uiteindelijk naar een regeneratieve samenleving (teruggeven aan de aarde).  

Over cross-overs gesproken
Be O Bottle x Yksi Connect. Twee zaken komen op 1 dag bij elkaar. En wat denk je? Tijdens de DDW (19 – 27 oktober) organiseert Yksi Expo de expositie ‘Rethinking Plastic’. In deze expositie worden duurzame en circulaire bedrijven, designers en organisaties zichtbaar gemaakt. Tijdens de DDW verwachten ze ca. 35.000 – 40.000 bezoekers. Dat zou natuurlijk een prachtig podium zijn voor de BE O bottle.

Kortom. Toeval bestaat niet. Het valt je toe. Beweeg mee. Pantarei. Pas je aan, wordt een Barbapappa en beweeg met de stroom mee. Stop – om niet nog meer micro-plastics in je wilde natuurvis te krijgen - de water wegwerpfles!

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.