Meer items laden
 Je hebt het einde bereikt, probeer je zoekterm te verfijnen als je niet het gewenste resultaat hebt gevonden.
 Sorry, er zijn geen resultaten gevonden op deze zoekterm
Logo Imagro 30 jaar Imagro logo
Zoeken
4 december 2023 door Ruben Burger

Pleurt op met je brug, doe maar een tunnel

Aan de Nieuwe Maas in Rotterdam ligt een postzegeltje Oud Holland. Een reservaat langs een Slingerend stuk rivier met hoofdletter S. De Amazone van Rotterdam.
Polder De Esch is het laatste stukje ongerept natuurlandschap in onze havenstad, en het staat onder druk.
 
Al decennialang verzet De Esch zich tegen de groei van de stad. Een bochtafsnijding moest er in de jaren ’70 komen om de waterweg veiliger te maken, maar ongelukken waren er eigenlijk nog nooit gebeurd. Gezond (financieel) verstand van een wethouder kon het gebied redden. De Esch kreeg eerder nog een lading giftig havenslib over zich heen. Een geluk bij een milieuramp, want door die verontreiniging mocht er niets met de grond gedaan worden. En de natuur, onder het motto ‘geen woorden maar daden’, ontwikkelde zich tot een groen biotoop omringd door de grijze ‘ecotoop’ van de oprukkende stad.

Nu staat de Esch opnieuw onder druk. Er moet een nieuwe brug komen voor auto -en tramverkeer tussen Kralingen en Feijenoord omdat aan beide oevers tienduizenden huizen zullen worden bijgebouwd. Niets is mooier dan dat ene woord – brug – blijkt uit een toelichting van het stadsbestuur: “we waarderen de zichtbaarheid en iconische waarde van een brug”. Omwonenden verwijten het stadsbestuur een (gebrek aan) tunnelvisie en verenigen zich onder het motto ‘Pleurt op met je brug, doe maar een tunnel’. Dat zal meer geld kosten, maar wel De Esch sparen. Onterecht voelen zij zich weggezet als NIMBYs: Not In My Backyard. Zeurende, egoïstische burgers die wel de lusten maar niet de lasten willen.

Hoewel ik al 31 jaar niet meer in Rotterdam woon, voel ik me toch ook even een ontzettende NIMBY. Het moet toch anders kunnen? Vind een andere manier om van A naar Beter te komen en spaar het laatste stukje ongerepte natuur van Rotterdam. Pleurt op met je brug! Makkelijk praten vanuit Oost-Brabant, waar de A77 mij bijna dagelijks de Maas over helpt, maar het roept toch weerstand bij mij op. Weerstand en vragen. Moet de natuur altijd wijken voor onze groei? Wat is überhaupt nog natuur? Een aangeplant bos leeft, maar is toch gemaakt. Is een mensenhand die een boom plant wezenlijk anders dan een bij die van bloem naar bloem trekt en zo een weide bestuift? Ontstaat natuur door actie, intentie of is het een gevolg van willekeur?

De Esch spelt in haar begroeiing in ieder geval geen protestwoorden uit. Is het dan niet juist de verantwoordelijkheid van omwonenden om te NIMBYen?

Deel dit artikel

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.

Ook interessant

Cosun

Cosun brengt haar strategie tot leven met verhalen

Programmabureau KRW-DHZ

Actie in de Taxi!

Cosun

Planet Beet: een experience vol verwondering

Het Ministerie van LNV

De Groene Vonk - Transformatie van de landbouw naar een duurzamer systeem

idverde

Gedragen strategie mét handvatten voor implementatie

Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie

Verduurzaming van de agrofoodketen versnellen

Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit - regio Zuid

Een keynote over het unieke samenwerkings- en innovatieklimaat

Gemeente Land van Cuijk en Platform AgriFood Tech

Community ME-N-U

Greenport West-Holland

Community Indoor Farming Nederland

Dutch Dairy Challenge

Samen werken aan verduurzaming van de melkveesector