door Roger Engelberts

Recept voor een gelukkig huwelijk

Terwijl boeren ploeteren met mest en kunstmest om te kunnen oogsten, lijkt het heel anders te kunnen… Maar hóe dan? Is het überhaupt mogelijk? Roger Engelberts bekijkt de vernieuwing. En onderzoekt een gelukkig huwelijk tussen landbouw en natuur.  

Stel je voor: je zet met 199 andere consumenten je eigen boerderij op. Mals vlees van eigen land. Beetgare groente uit eigen moestuin. En een enthousiaste boer in loondienst die het gezamenlijk gemaakte beleid uitvoert. Ieder week haal je je voedselpakket af.

Klinkt als een droom, toch? In Boxtel is het al een paar jaar werkelijkheid. Een heel korte lijn tussen grond en mond. Met soms een schokkende bewustwording voor de 200 leden van de Herenboeren. ‘Hebben wij de hélft van onze grond nodig voor vlees?! Hélpen die insecten ons?’ In de miniatuurwereld wordt ineens inzichtelijk wat er écht nodig is. Voor onszelf, ons land, onze dieren. 

In Schijndel verrijst het grootste voedselbos ter wereld. Een voedselbos dat moet aantonen dat landbouw en natuur prima samen kunnen gaan.  Volgens oud-Milieudefensie coryfee Wouter van Eck, de initiatiefnemer, heeft het voedselbos geen kunstmest, chemie of extra water nodig. Volgens Van Eck althans. Als het klopt kan dat een schokkend inzicht geven: door het land niet te bewerken met kunstmest, chemie of water, zou de opbrengst in het voedselbos zelfs hóger kunnen zijn dan die van de reguliere landbouw…  

Anders dan bijvoorbeeld een boomgaard heeft het Schijndelse voedselbos geen monocultuur, maar een polycultuur. En polycultuur voorkomt volgens de initiatiefnemers ziektes en plagen: de vogels en insecten zijn onderdeel van het systeem. Het zorgt voor goede oogsten. Nu nog een betere prijs en verdienmodel, immers zo’n voedselbos, zal net als het Herenboeren-concept met minder intensieve teelten ook minder opbrengsten opleveren. Dus de producten zullen beter betaald moeten worden. En ja – Het Kan Wel – koppel emotie en eigenaarschap aan een product en waarde valt je toe. Annechien ten Have uit Beerta laat het deze week samen met Coop zien met Hamletz, Erik Stegink met zijn Piggy Palace en Ruud Zanders wint award na award met zijn Kipster. 

We gaan het meemaken… En de boer? De boer, hij ploegde voort.

 

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.