door

Responsive design VS Mobile first

In mijn artikel 'online status update' (mei 2014) besprak ik het responsive webdesign. Dit is een must-have design methode om ervoor te zorgen dat een website goed getoond wordt op ieder communicatiemiddel. Denk aan een vaste pc of laptop, maar ook mobiele telefoons of tablets. Uitgangspunt van responsive webdesign is het scherm van een normale pc. Vervolgens kijken we waar deze moet schalen voor een compacter design. Het Mobile First design werkt precies andersom. Startpunt is het kleinste formaat. De afbeelding aan de rechterzijde ter verduidelijking.

Mobile First webdesign

Het design starten vanuit mobiel maakt het voor de vormgever iets ingewikkelder. Waar normaal gesproken gestart wordt met een fancy menu, header en logo is het nu van belang de content en functionaliteiten van prioriteit te voorzien. Op een mobiele telefoon is beperkte ruimte voor deze elementen. Het is belangrijk dat deze elementen gebruiksvriendelijk en overzichtelijk overkomen. Je moet vooraf bepalen wat het doel is van de middelen en welke elementen je moet benadrukken om het doel te bereiken.  

Wanneer kiezen voor Mobile First?

Bij het lezen van een digitale nieuwsbrief gebruiken ontvangers vaak een mobiel of tablet. Maar over het algemeen geldt: meten = weten. Inzicht in de manier waarop uw community uw online communicatie bekijkt, is essentieel. Gebruikt de meerderheid van uw doelgroep mobiele apparaten om uw online content te consumeren? Dan is Mobile First design de beste optie. Wij kunnen u via statistieken snel en eenvoudig inzicht geven in het gebruik van uw content.

Is uw content voornamelijk bedoeld voor gebruik op mobiel, denk aan een app of mobiele site, dan is Mobile First design eveneens onontbeerlijk. Simpelweg omdat uw community de boodschap anders niet (optimaal) tot zich neemt. Een andere design methode is verspilling van uw inspanning. Met als gevolg dalende respons en lagere waardering van uw online communicatie.

Tot slot

Wij beschikken over een tool waarmee u eenvoudig kan inzien of uw website op verschillende formaten goed wordt getoond. Wilt u weten of uw nieuwsbrief, mobiele site of ander communicatiemiddel een upgrade verdient naar Mobile First design? Neem dan gerust contact op met Jeroen Caspers.

Geschreven door :

Deel dit bericht

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.

  •  *
  •