door Froukje Kooter

Samen sterk voor een mooiere wereld

Door Froukje Kooter
In tijden van crisis komen mensen eerder samen. Ze ervaren een gedeelde ‘pijn’ of ambitie. Er ontstaan platforms, samenwerkingen, actiegroepen. Mensen vragen aandacht, positief of negatief. Ik geloof in positieve bewustwordingsacties. Daarom ben ik lid van het Slow Food Youth Network. Een zeer diverse groep mensen met een gezamenlijk doel: een good, clean & fair voedselsysteem. Dat maakt een beweging als deze zo sterk.

Netwerken of net-werken?
Mensen met gedeelde waarden of een gemeenschappelijke visie die samen komen en samen werken. Het is niet nieuw. Al generaties lang komen mensen bij elkaar. De boerenleenbank is zo ontstaan, politieke partijen en ook sportverenigingen.

Een vriend van me nodigde me uit voor een avond over klimaat- en biodiversiteitsherstel. Het ging over geweldloze directe actie. Nieuwsgierig als ik ben, kon ik daar geen nee tegen zeggen. Niet wetende of ik onverwachts in een activistenbijeenkomst zou belanden, heb ik voor de zekerheid toch maar even Roger op de hoogte gesteld van mijn intentie; pure nieuwsgierigheid. Met gezonde zenuwen ging ik naar de bijeenkomst. Zouden ze me willen bekeren, moest ik direct een rol aannemen, werden mijn contactgegevens openbaar gezet? Bijzonder wat een uitnodiging dus kan doen. De woorden die gekozen worden, roepen gevoelens op, althans zo werkt het bij mij.  

Extinction Rebellion
Zo heet de beweging die ik trof in een bruin café. Terwijl er voorin gebiljart werd, liep er een heel ander publiek naar het andere gedeelte van de kroeg. Ze vertelden over de klimaatcrisis en biodiversiteitsuitdagingen. De beweging zet zich wereldwijd in door geweldloze directe actie. Een wereldwijde beweging over een thema dat raakt. Hoe kon het dat ik daar nog nooit van gehoord had? De beweging is internationaal echt booming!

Steeds meer mensen sluiten zich aan en er zijn lokale en landelijke afdelingen. In Nederland vind je de beweging in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Groningen. Op de kaart ‘onder de rivieren’ is het nog leeg. Vandaar het plan van deze groep burgers om een groep op te richten in Brabant.

Hoe is het om onderdeel te zijn van een grotere beweging? Hoe voelt het om zelf lokaal iets op te starten? Er hoeven maar een paar mensen te zijn die dezelfde visie delen en een beweging is geboren. Maar de grote vraag blijft: welke rol neem jij? Ben jij degene die op de kade staat? Of ben je de organisator achter de schermen? De ambassadeur of de ondersteuner? Of laat je het aan je voorbij gaan?

Geweldloze directe actie. Het klinkt best heftig, maar het prikkelt me wel. Ik slaap er nog een nachtje over en houd Extinction Rebellion in de gaten.

Geschreven door Froukje Kooter:

Deel dit bericht

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.

  •  *
  •