door Roger Engelberts

Shareholdervalue: Value for Holders who don’t want to Share

De coöperatie als creatieve en eigentijdse samenwerkingsvorm. Groepjes gelijk- en ongelijkgestemden klonteren samen en delen. Als ze meer delen krijgen ze ook meer terug en worden ze automatisch beter. Voor hen is delen het nieuwe gebruik. Zij believen geen statuten. Werken in synergie met elkaar voor elkaar. Welbegrepen Eigen Belang (WEB) anno 2016. Comm-Unity. Unity in onze nieuwe commune. Eenheid in de diverse coöperaties in de 21e eeuw. Is dat geen toeval? Welbegrepen Eigen Belang. 100 jaar na de eerste coops die samen een vuist maakten tegen uitpersing, is het nu veel meer samen inpersen.

Coöperaties worden echter meer en meer aandeelhoudersgedreven. En u weet: shareholdervalue is value for holders who don’t want to share. Vandaar mijn warme pleidooi voor het niet langer institutionaliseren van de coöperatie als organisatievorm. Coöperatie is geen organisatie of doel maar een middel: een adaptieve organisering. Pantarei, laat het stromen. Wij geloven erin dat succesvolle coöperaties barbapappa-achtige coöperaties zijn. Iedere coöperatie heeft daarbij zijn eigen fase, levensduur, snelheid en morfologie. Geen coöperatie vanwege de vorm of de marketing, maar vanwege de succesfactor. Immers sinds 1896 is de coöperatie de meest succesvolle SOCIAAL MAATSCHAPPELIJKE  economische samenwerkingsvorm. Dat sociaal maatschappelijke zijn we echter vergeten. We zijn doorgeschoten naar beheren en controleren, in plaats van inspireren en realiseren. Van controle naar creativiteit. En dat brengt ons weer bij de kracht van de wendbare barbapapa-coops: klein is het nieuwe groot en gebruik is het nieuwe bezit. Coöperaties en jongeren hebben de toekomst. De afgelopen vijf jaar zijn er meer (burger)coops opgericht dan de 100 jaar daarvoor! Zoals de godfather van coöperatie, Herman Wijffels zei: “Elke generatie verdient en krijgt zijn eigen coöperatie.”

Roger Engelberts
Chief Inspiration Officer @Imagro
Lector Co-operatief & Co-creatief Ondernemerschap @HASHogeschool

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.