Meer items laden
 Je hebt het einde bereikt, probeer je zoekterm te verfijnen als je niet het gewenste resultaat hebt gevonden.
 Sorry, er zijn geen resultaten gevonden op deze zoekterm
Logo Imagro 30 jaar Imagro logo
Zoeken
27 december 2022 door Roger Engelberts

Sparkling happy end

Heb ik de aandacht? ,,De 19e eeuw was de eeuw van de keizers. De 20e eeuw was de eeuw van de landen en de staten. De 21e eeuw is de eeuw van de stad, het individu en daarmee van de consument. En alles wat geen waarde toevoegt, of niet transparant is, zal verdwijnen.’’

Ik schrijf dit op 22-11-22. We duiken met z’n allen het decennium van angst en wantrouwen in. Vertrouwen de instituties (overheid) niet meer. Op angst en wantrouwen bouwen is als heipalen slaan in drijfzand. Vertrouwen ontstaat door transparantie... of door controle. Maar u weet hoe het werkt. Controlitis leidt tot regels. En regels leiden tot regels. Ze maken hersendood en harteloos. Transparantie dan maar?

,,Those who forget the lessons from the past, are condemned to repeat it’’. Als we niet leren van de vorige eeuwen vallen we telkens in hetzelfde mes. De Fransoos Frederic Laloux beschrijft in ‘Re-inventing organisations’ hoe de verschillende organisatieculturen zich door de afgelopen 300 jaar ontwikkelden.

 

Rode organisaties

Allereerst de Rode tribale organisaties. Zeg maar het alfa-mannetje en de roedel. Deze gedijen bij chaos. Machtsvertoon en angst vormen de belangrijkste managementinstrumenten.

Amber organisaties

Toen de akker- en tuinbouw zijn intrede deed werden de eerste staten gecreëerd en ontstonden de Amber organisaties. Op basis van gelaagde hiërarchieën bouwden we stabiele en schaalbare organisaties zoals verzuilde overheden en kerken, gekoppeld aan bloedgroepen: geloof, kerk, bisdom, standsorganisaties, macht. Gebaseerd op afkomst, sociale klasse of sekse.

Oranje organisaties

De Oranje organisatiecultuur, die de meeste grote multinationals van nu kenmerkt, volgde. Met een hyperfocus stelden deze bedrijven het individuele ontwikkelen centraal en jaagden ze innovatie aan.

Groene organisaties

Uit de schaduwen van overconsumptie en hebzucht, ’greed’, ontstond in de jaren ‘60 een meer idealistische en waarde(n)gedreven Groene organisatiecultuur.

Cyane organisaties

Het meest recente model, uit de 21e eeuw, is de Cyane organisatie. Deze functioneert als een netwerk zonder hiërarchie, maar met zelfsturing.

 

De vraag is in hoeverre organisaties kunnen meebewegen in een ‘crises’ tijd en een steeds sneller veranderende en complexere omgeving. Zelfreflectie, openheid en sensitiviteit van leiders is cruciaal. Ik mag hopen dat we in dit decennium van wantrouwen en chaos niet teruggaan naar de rode wolfpack-organisatie. Ik hoop dat er in de tuinbouw nieuwe Cyane fluide organisatievormen ontstaan die meer weg hebben van een adaptief organisme gebouwd op bedoeling, toewijding en liefde. En ja, dat mag best leiden tot een orgastisch organisme waarin iedereen een goed gevoel heeft. Dit jaar eindigen we daarom met een sparkling happy end. Een mooie organisatie-gedachte voor onder de kerstboom én een goed voornemen wat jíj uit kan voeren. Want goede voornemens, euh, die neem je niet voor. Die voer je uit.

Deel dit artikel

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.

Ook interessant

Programmabureau KRW-DHZ

Actie in de Taxi!

Planet Beet: een experience vol verwondering

Het Ministerie van LNV

De Groene Vonk - Transformatie van de landbouw naar een duurzamer systeem

idverde

Gedragen strategie mét handvatten voor implementatie

Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie

Verduurzaming van de agrofoodketen versnellen

Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit - regio Zuid

Een keynote over het unieke samenwerkings- en innovatieklimaat

Gemeente Land van Cuijk en Platform AgriFood Tech

Community ME-N-U

Greenport West-Holland

Community Indoor Farming Nederland

Dutch Dairy Challenge

Samen werken aan verduurzaming van de melkveesector

FrieslandCampina Jongeren

Met elkaar, gezellig en op eigen-wijze vooruit!