door Roger Engelberts

Stap in stevia

Op zoek naar kansen in de niche? Trends volgen is 1 van de 6 sporen om in een blauwe oceaan terecht te komen. U weet wel, de droom van elke ondernemer: een concurrentievrije markt in eerste instantie. Heel wat anders dan de bloedrode oceaan waar concurrenten zich kapot vechten. Welnu. De Europese Commissie heeft de plantaardige zoetstof stevia toegelaten. Sinds 11 november mogen voedselproducenten steviol glycosides als additief gebruiken, zo meldt Nieuwe Oogst. Stevia is een plant uit Zuid-Amerika.

Wereldwijd wordt de zoetstof uit het blad van de plant gebruikt als vervanger van aspartaam in frisdranken, snoep en andere voeding. De zoetstoffen in de plant zijn enkele honderden keren zoeter dan suiker. De nasmaak van het product is minder bitter dan bij aspartaam.

In het Friese Oosternijkerk werk Stichting Tuinbouwproject Friesland aan de teelt van stevia in kassen. De Belgische chocoladefabrikant Cavalier gebruikt de zoetstof in bonbons en Coca-Cola doet de zoetstof in frisdrank. Voor een toelating van voedingsadditieven in Europa is het oordeel van de Europese organisatie voor voedselveiligheid EFSA nodig. Er zijn geen negatieve effecten van stevia op de gezondheid bekend.

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.