door Roger Engelberts

Surfen op de golf van verandering

Er spoelt een golf van verandering door de Nederlandse gemeenten. Een verandering in tijden waarin de gemeente moet bezuinigen en waar interne ombuigingen plaatsvinden. De samenleving verandert ook. Zij is mondiger en wil betrokken worden bij gemeentelijke besluitvorming. Durf je als gemeente te surfen op deze golf van verandering of zwem je er zo hard mogelijk op vooruit, wachtend op de onderstroom die je de donkere diepte in trekt?

Voor mijn afstudeeropdracht doe ik onderzoek naar draagvlakcreatie voor een gemeente in midden-Nederland. Het is prachtig om te zien hoe zij optimaal gebruik maakt van de golf van verandering. Het is een gemeente die vertrouwen heeft in zichzelf en haar inwoners, die het lef heeft om hen te betrekken bij besluitvorming. Een gemeente die haar inwoners een surfplank geeft en zo (letterlijk) draagvlak creëert. Betrokken inwoners worden zo participerende inwoners die bereid zijn iets terug te geven aan de gemeente zodra ze de ruimte krijgen. Zo werken gemeente en inwoners samen om één gemeenschappelijk doel te bereiken, bijvoorbeeld de restafvalproductie binnen vier jaar halveren.

Vorige week had ik het genoegen om bij een andere gemeente een creativiteitssessie van Roger Engelberts bij te wonen. Ik was verbaasd hoe groot de contrasten tussen gemeenten kunnen zijn. Deze gemeente probeerde zo hard mogelijk voor de golf uit te zwemmen, maar stond op het punt ingehaald te worden. Er heerste een soort angst voor die enge golf van verandering. Een golf waarvan je weet dat hij sneller en sterker is dan jij en waarvan je weet dat je ‘m niet kan bedwingen door eindeloos te blijven zwemmen.

Mijn advies? Zet als gemeente je ondersteunende, creatieve zonnebril op en trotseer die golf van verandering! Bepaal samen met je inwoners je Big Hairy Audacious Goal: het grotere doel dat je samen deelt en surf naar die stip op de horizon, want dat gaat sneller en makkelijker dan zwemmen. Wees één met je inwoners, want zij vormen het draagvlak onder jouw surfplank.

Robert ten Kate

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.