door Roger Engelberts

Sustainable Urban Delta (III)

Roger Engelberts - Ons huidige agro en voedselsysteem loopt op z’n laatste benen. Operational excellence is een race naar de bodem en een doodlopende weg voor veel boeren en tuinders. Voedsel kan en mag niet goedkoper in mijn ogen. Steeds intensievere land- en tuinbouw, levert een erosie op voedingswaarde, kostprijs, smaak en inhoudsstoffen.

De grammofoonplaat van kostprijsverlaging, schaalvergroting en eenzijdige focus op technische resultaten blijft in z’n groef hangen. Een klein kikkerlandje met een grote hongerige haven inzetten om grote kolossen van steden en landen te voeden? Dat is niet volhoudbaar, het Zuid-Afrikaanse woord voor duurzaam. 

Vulling vs. voeding
India en China hebben een megahonger naar dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Maar intensivering hier en export naar Azië is niet volhoudbaar vanuit Nederland. We kunnen niet 9 miljard monden voeden via een voedselsysteem met weeffouten door efficiency-denken. 

De verslaving aan het “succes” van ons huidige landbouwsysteem houdt verandering tegen. Op naar 2019. Vandaar een warm pleidooi voor een economisch, sociaal en ecologisch gezonde land- en tuinbouwsector. Dat is wat anders dan een agrofoodsector. Want hoewel we veel van de producten van onze boeren en tuinders in ons maagdarmkanaal steken is het helaas zo dat agro nog verdomd weinig voetje vrijt met food en dat food op zijn beurt nog verdomd weinig verkering met agro heeft. Het zijn twee werelden met eigen wetten en dynamieken en ja, langzaam, heel langzaam groeien ze naar elkaar toe. Dat kost een generatie. Als we in die generatie nu ook – met behoud van een ruime  zelfvoorzieningsgraad - de slag maken van agro-productie naar de exploitatie van kennis en diensten, dan blijft Nederland koopman in de internationale agrofood context.

Een nieuw perspectief
Nederland heeft een nieuw perspectief nodig. Een nieuw perspectief om vanuit de Grote Productie en Import via ‘t gat van Rotterdam van agrocommodities (80 miljard toegevoegde waarde en 10% van de (in)directe werkgelegenheid) naar een nieuwe ambitie en transformatie van ons voedselsysteem én verdienmodel te gaan.    

Tijd voor een nieuwe visie a la SUD. Sud? Ja SUD. Nederland als een Sustainable Urban Delta. Van lineair denken naar circulair denken: een integrale circulaire visie op inclusieve voorbeeldlandbouw.  

Lees ook de vorige blogs uit deze serie rondom de Sustainable Urban Delta:
De pincode van de wereld verandert... (I)
Focus op een GIDS land voor de Sustainable Urban Delta​ (II)

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.